Kako bi se stvorili uvjeti za bržu realizaciju navedenog projekta, Gradsko vijeće Grada Sarajeva je na nedavno održanoj sjednici izglasalo izmjenu Odluke o pristupanju izradi Regulacionog plana "Gornje Telalovo Polje I".

Izmjena se odnosi na izuzimanje iz režima zabrane građenja predložene lokacije za izgradnju stadiona, a koja se nalazi u obuhvatu ovog planskog dokumenta.

Zahtjev Općine Novi Grad za pristupanje izmjenama, prethodno je podržao Zavod za planiranje razvoja Kantona Sarajevo.

- Glavni grad zaslužuje adekvatan, moderan bh. fudbalski dom. Zaslužuju ga i naši nogometni reprezentativci, ali i navijači. Ovo je ulaganje u budućnost, u razvoj sporta i sportske infrastrukture - kazao je gradonačelnik Skaka.

Istakao je da je riječ o još jednoj značajnoj investiciji, ali i o nacionalnom projektu oko kojeg se trebamo svi ujediniti i pružiti bezrezervnu podršku.

- Donošenjem odluke Gradskog vijeće stvoreni su preuslovi da bi Općina mogla izdati urbanističku saglasnost za izgradnju stadiona. Sljedeći korak je rješavanje jednog dijela imovinsko-pravnih odnosa, a potom obezbijeđivanje finansijskih sredstava u koordinaciji sa svim nivoima vlasti za izgradnju ovog potrebnog objekta - rekao je Efendić.

Plan je da stadion ima 30.000 mjesta i ispunjava sve UEFA i FIFA kriterije.

Na njemu bi većinu svojih mečeva igrala reprezentacija BiH, a tu bi bilo moguće i organizirati utakmice najvišeg stepena evropskih klupskih takmičenja.

Prednost je i ta što bi putna komunikacija zbog blizine autoputa sprečavala ogromne gužve kojima su obično izloženi prilazi stadionima.

Postavljeni su i posebno visoki standardi kada je u pitanju parking, VIP parking, gostujući navijači, invalidne osobe, mediji, sigurnosne mjere.., saopćeno je iz službe za informiranje Grada Sarajeva.