open-navfaktor-logo
search
Brutalna represija
Sjevernokorejski ribar strijeljan jer je slušao zabranjenu radiostanicu
Kapetan ribarskog broda iz Sjeverne Koreje javno je pogubljen jer je slušao zabranjenu radiostanicu.
20.12.2020. u 08:56
get url
text
Strijeljanje u Sjevernoj Koreji
Strijeljanje u Sjevernoj Koreji

Muškarac u 40-im godinama osuđen je na smrt nakon što je priznao da je više od 15 godina slušao radiostanicu koja je u toj diktatorskoj državi zabranjena. Sjeverna Koreja ima stroga pravila oko toga što njeni građani smiju raditi, a uključuje mnoga ograničenja koja se odnose i na zabranu pristupa informacijama koje dolaze van zemlje.

Međutim, kapetan Choi, kao i mnogi pomorci, mogao je uhvatiti signale stranih radiostanica dok je plovio na moru. Čini se da ga je jedan od članova njegove posade prijavio u ribarskoj bazi u gradu Chongjinu. Vjeruje se da je Choi, koji je prije bio radiooperater u vojsci, već tada počeo slušati strane vijesti. Optužen je za "subverziju protiv stranke". Nakon njegovog priznanja, ribolovna baza je ukinuta, a otpušteni su i službenici osiguranja, te neki stranački dužnosnici koji su ondje radili.

- Sredinom oktobra kapetana ribarskog broda iz Chongjina pogubio je streljački vod jer je duže vrijeme redovno slušao Radio Slobodna Azija - rekao je izvor, te dodao da je pogubljen ispred 100 drugih kapetana i rukovodioca ribarske baze.

Nesretnog kapetana navodno je prijavio ribar koji mu se želio osvetiti zbog njegovog "bahatog i nepristojnog ponašanja".

Uprkos drakonskim kaznama, čini se da sjevernokorejske vlasti ne uspijevaju u namjeri da zabrane svojim građanima slušanje stranih vijesti. Dvoje izbjeglica koji su iz Sjeverne Koreje pobjegli u susjednu Južnu Koreju ispričali su za Radio Slobodna Azija kako tamošnje stanovništvo redovno sluša strane vijesti jer je znatiželjno.

- Poznato je da vojni radiooperateri i ribari slušaju radio - rekli su.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.