Sjeverna Koreja uputila je protestno pismo generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija (UN) Antoniju Guterresu, nakon što su Sjedinjene Američke Države (SAD) prošle sedmice zbog "kršenja međunarodnih sankcija" zaplijenile sjevernokorejski teretni brod koji je prevozio ugalj, prenosi Anadolu Agency (AA). 

Sjevernokorejska novinska agencija KCNA objavila je kako je stalni predstavnik Sjeverne Koreje u UN-u Kim Song uputio pismo Gutteresu u kojem je tražio da se poduzmu koraci kako bi se vratio sjevernokorejski teretni brod koji je SAD zaplijenio, što je, prema riječima Kima, kršenje međunarodnog prava. 

- Ovakav postupak je jasno pokazao da je SAD jedna gangsterka zemlja koja ne poštuje međunarodno pravo - poručio je Kim. 

Sjedinjene Američke Države (SAD) zaplijenile su 9. maja sjevernokorejski teretni brod "Wise Honest", koji je prevozio ugalj, a zaplijenjen je nakon što se približio američkim teritorijalnim vodama. 

Američki zvaničnici navode kako je ovo prvi put da je SAD zaplijenio jedan sjevernokorejski teretni brod. Razlog tome je kršenje sankcija, odnosno da su servis i neophodna oprema za ovaj brod "greškom" kupljeni valutom dolara putem američkih banaka, prenosi Anadolija.