open-navfaktor-logo
search
Finalni dokument
Sjeverna Makedonija unaprijed ratifikovala sporazum o pristupu NATO-u
Sporazum je ratifikovan nekoliko dana prije raspuštanja Sobranja zbog predstojećih parlamentarnih izbora.
11.02.2020. u 19:58
get url
text
Sjeverna Makedonija

Skupština Sjeverne Makedonije jednoglasno je ratifikovala Sjevernoatlantski sporazum, i to "unaprijed".

Taj finalni dokumet za punopravno članastvo u NATO počet će da važi kada Španija, kao posljednja članica Alijanse, ratifikuje Protokol o pristupanju Sjeverne Makedonije tom savezu. Za ratifikaciju sporazuma glasalo je 114 zastupnika od ukupno 120, a nije bilo glasova protiv ili uzdržanih.

U plenarnoj sali je, osim zastave Sjeverne Makedonije i EU, bila i zastava NATO, a sto predsjednika parlamenta bio je dekorisan cvijećem u bojama Alijanse - plavoj i bijeloj. Predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski je na početku sjednice istakao da je članstvo u najmoćnijem savezu na svijetu privilegija, ali i ogromna obaveza.

- Prije 27 godina prvi parlamentarni sastav je donio stratešku odluku o ulasku u NATO. Ratifikacijom ovog sporazuma započinje posljednja faza pristupanja Sjevernoatlantskom savezu. Sada, kada i formalno postanemo 30. članica, obaveze će biti veće - rekao je Pendarovski.

On je ocijenio da članstvo u NATO ne bi bilo moguće bez dubokih promjena koje su se desile u prošloj godini. Poslije svečane sjednice podignuta je zastava NATO-a ispred zgrade parlamenta u Skoplju. Sjeverna Makedonija je postupak priključenja NATO-u počela u drugoj polovini 2018.

Protokol o pristupanju Sjeverne Makedonije NATO-u potpisan je u sjedištu Alijanse u Briselu u februaru 2019. i do sada ga je ratifikovalo 28 država, dok je Španija taj proces započela po formiranju svoje nove vlade, ali on zbog kompleksnosti neće biti završen prije raspuštanja parlamenta u Skoplju.

Zakon o ratifikaciji sporazuma sa NATO Vlada u Skoplju je usvojila 28. decembra prošle godine. Ideju o ratifikaciji unaprijed prva je zatražila makedonska opozicija, pozivajući se na iskustvo Crne Gore, budući da je to, kao jednu od opcija, u jednom intervjuu navela ministar odbrane Sjeverne Makedonije Radmila Šekerinska.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.