open-navfaktor-logo
search
Politička promocija
Sjeverna Koreja u Sarajevu: Forto i Konaković "zvijezde" spota TVSA povodom SFF-a
Koliko je ova televizijska kuća, koja se finansira novcem građana Kantona Sarajevo, danas lišena političkog utjecaja, pokazuje promotivni spot koji se na TVSA emitira povodom Sarajevo Film Festivala
20.08.2019. u 17:52
get url
text
Edin Forto i Elmedin Konaković zvijezde spota TVSA
Edin Forto i Elmedin Konaković zvijezde spota TVSA

TVSA nikako ne opravdava budžet koji Kanton Sarajevo uplaćuje. Tim se riječima prije nekoliko mjeseci požalio aktuelni premijer Kantona Sarajevo Edin Forto, govoreći o političkom utjecaju na TVSA. Dodao je Forto da takvim javnim servisom nisu zadovoljni građani, a ni uposlenici TVSA.

Da bi se takvo stanje promijenilo, Vlada Kantona Sarajevo je smijenila cijelo rukovodstvo te televizijske kuće. Za vršiteljicu dužnosti generalne direktorice je na prijedlog Naše stranke imenovana Kristina Ljevak, a sudbina je htjela da nakon provedene "konkursne procedure" mjesto izvršnog direktora pripadne baš Harisu Dučiću, favoritu Naroda i pravde.

Koliko je ova televizijska kuća, koja se finansira novcem građana Kantona Sarajevo, danas lišena političkog utjecaja, pokazuje promotivni spot koji se na TVSA emitira povodom Sarajevo Film Festivala (SFF).

Glavni akteri tog spota nisu reditelji, glumci i ostali filmski radnici koji su svojim prisustvom uveličali ovaj Festival. U njemu nije bilo prostora ni za druge poznate ličnosti koje su prodefilovale bosanskim ćilimom ispred Narodnog pozorišta. "Zvijezde" spota TVSA, posvećenog SFF-u, su premijer Edin Forto i predsjedavajući Skupštine Elmedin Konaković, koji se smjenjuju u kadru, uz kraće pojavljivanje ostalih ministara iz Vlade Kantona Sarajevo te osoba koje su se slučajno zadesile kraj spomenutog dvojca.

Zlobnici bi rekli da je ovaj video, koji se emitira u udarnim terminima, primjer političke kontrole i zloupotrebe javnog medija te da je izbor "zvijezda" direktna posljedica činjenice da su upravo Forto i Konaković imenovali rukovodeće strukture TVSA, a oni baš maliciozni komentatori bi istaknuli da bi na ovakvoj politički nezavisnoj televiziji Forti i Konakoviću pozavidio i sjevernokorejski diktator Kim Jong Un.

Zloupotreba javnih servisa nije praksa koju su u našem društvu uveli Forto i Konaković, ali je zaista zanimljivo da standarde u takvoj zloupotrebi podižu upravo oni koji su najviše kritikovali korištenje javnih sredstava za vlastitu promociju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.