open-navfaktor-logo
search
Završna faza
Sjeverna Koreja lansirala testni špijunski satelit
Sjeverna Koreja je u ponedjeljak objavila da je ispalila testni satelit u važnoj završnoj fazi testiranja za razvoj svog prvog špijunskog satelita, ključne vojne sposobnosti koju želi njen vođa Kim Jong Un zajedno s drugim visokotehnološkim sistemima naoružanja.
19.12.2022. u 09:34
get url
text

Zvanična Korejska centralna novinska agencija (KCNA) također je objavila crno-bijele fotografije niske rezolucije na kojima se iz svemira vide glavni grad Južne Koreje i Inčeon, grad zapadno od Seula, u očiglednom pokušaju da pokaže da Sjever teži da obezbijedi alat za nadzor za praćenje svog suparnika.

Raketa koja nosi probni satelit lansirana je u nedjelju, saopćila je KCNA, prenosi AP.

Nacionalna uprava za svemirski razvoj zemlje nazvala je rezultate testiranja "važnim uspjehom koji je prošao kroz završni proces lansiranja izviđačkog satelita". Rečeno je da će završiti pripreme za svoj prvi vojni izviđački satelit do aprila sljedeće godine, navodi KCNA.

- Iz objavljenih slika, rezolucija se ne čini tako impresivnom za vojne svrhe - rekao je Soo Kim, sigurnosni analitičar u RAND Corporation sa sjedištem u Kaliforniji.

- Napominjem, međutim, da je ovo vjerovatno trajni rezultat, tako da ćemo s vremenom vidjeti još poboljšanja u vojno-izviđačkim sposobnostima Sjeverne Koreje - kazao je on.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.