Pyongyang je u srijedu opisao svoj nedavni potez kao "pravedne mjere suprotstavljanja" zajedničkim vojnim vježbama SAD-a i Južne Koreje. U utorak je Pyongyang ispalio projektil iznad Japana, što je navelo SAD da sazovu hitan sastanak Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija. Na sastanku je SAD optužio Rusiju i Kinu da štite sjever od jačih sankcija, prenosi BBC.

Protiveći se daljim sankcijama Moskva i Peking su Pyongyangu dali "potpunu zaštitu", rekla je američka ambasadorica u UN-u. Kineski i ruski predstavnici rekli su da je pojačan dijalog bolji od kazne.

Linda Thomas Greenfield, ambasadorka Sjedinjenih Država pri Ujedinjenim nacijama, poručila je na Twitteru:

 

- Dok je Vijeće sigurnosti završilo sastanak o opasnim lansiranjima balističkih projektila Sjeverne Koreje, saznali smo da je Pyongyang lansirao još dvije rakete. Bez greške: dvije članice Vijeća koje nas sprečavaju da preduzmemo akciju omogućavaju Sjevernoj Koreji (da to čini).

VEZANI TEKST - Tenzije na Dalekom istoku: Sjeverna Koreja ispalila balističku raketu iznad Japana

U posljednja dva mjeseca SAD, Južna Koreja i Japan održavaju niz kombinovanih vježbi dok vježbaju kako da poraze i odvrate sjevernokorejski napad. Ove vježbe su antagonizirale sjevernokorejskog lidera Kim Jong-una, koji ih vidi kao dokaz da se njegovi neprijatelji spremaju za rat.

Sjever je u svom saopćenju optužio SAD za "eskalaciju vojnih tenzija na Korejskom poluostrvu", prenosi RSE.