U saopćenju južnokorejski načelnik rekao je kako je Sjeverna Koreja lansirala najmanje jednu nepoznatu vrstu balističkog projektila sa svoje istočne obale.

Kako prenosi CNN, Sjeverna Koreja ispalila je balističku raketu dugog dometa u vode istočne obale Korejskog poluotoka, što je četvrto lansiranje interkontinentalne balističke rakete u manje od godinu dana.

Južnokorejski predsjednik Yoon Suk Yeol stigao je u Japan na prvi samit s premijerom Fumiom Kishidom u više od desetljeća u sklopu nastojanja da se prevladaju historijski, politički i ekonomski sporovi u ime bolje saradnje u borbi protiv Sjeverne Koreje i drugih izazova.

Kao dio napora, dva američka saveznika dogovorila su da će podijeliti praćenje lansiranja sjevernokorejskih projektila u stvarnom vremenu te su obećala dalje produbljivanje vojne saradnje.

- Postoji sve veća potreba da Južna Koreja i Japan sarađuju u ovo vrijeme - rekao je južnokorejski predsjednik Yoon Suk Yeol u intervjuu, nazivajući nuklearne i raketne prijetnje Sjeverne Koreje te poremećaje u opskrbnom lancu "polikrizom".