open-navfaktor-logo
search
Tenzije
Sjeverna Koreja ispalila 10 projektila, uslijedio je odgovor Južne Koreje
Sjevernokorejski balistički projektil pao je u srijedu na manje od 60 kilometara od obale Južne Koreje, što je prvi put da testna raketa sleti u blizini južnih voda. To je ponukalo Južnu Koreju da izda rijetka upozorenja o zračnom napadu i lansira vlastite rakete u znak protesta.
02.11.2022. u 08:30
get url
text

Projektil je pao izvan teritorijalnih voda Južne Koreje, ali južno od Sjeverne granične linije (NLL), sporne međukorejske pomorske granice, što je južnokorejski predsjednik Yoon Suk-yeol nazvao djelotvornim činom teritorijalnog zadiranja, prenosi Reuters.

Južnokorejski ratni avioni ispalili su tri projektila zrak-zemlja u more sjeverno preko NLL-a kao odgovor, saopćila je južnokorejska vojska. Zvaničnik je rekao da je korišteno oružje uključivalo AGM-84H/K SLAM-ER, koje je "stand-off" precizno napadno oružje proizvedeno u SAD koje može letjeti do 270 kilometara sa bojevom glavom težine do 360 kilograma.

Lansiranja iz Južne Koreje uslijedila su nakon što je Yoonov ured obećao brz i čvrst odgovor tako da Sjeverna Koreja plati cijenu provokacija.

Sjevernokoorejski projektil koji je pao 60 kilometara od obale Južne Koreje bio je jedna od tri balističke rakete kratkog dometa ispaljene iz sjevernokorejskog obalnog područja Wonsan u more, saopćio je Zajednički generalštab Južne Koreje (JCS). JCS je kasnije rekao da je čak 10 projektila različitih tipova ispaljeno sa istočne i zapadne obale Sjeverne Koreje.

JCS je saopćio da je najmanje jedna od raketa pala 26 kilometara južno od NLL-a, 57 kilometara od južnokorejskog grada Sokčo, na istočnoj obali, i 167 kilometara od ostrva Ulleung, gdje su izdata upozorenja o zračnom napadu.

Lansiranja projektila uslijedila su samo nekoliko sati nakon što je Pjongjang zatražio da Sjedinjene Američke Države i Južna Koreja prekinu velike vojne vježbe, rekavši da se takva vojna brzopletost i provokacije više ne mogu tolerirati.

O lansiranju projektila oglasila se i američka vojska.

- Svjesni smo balističkih projektila koje je lansirala Sjeverna Koreja i u kontaktu smo s našim saveznicima i partnerima. Procjenjujemo da ovaj događaj ne predstavlja izravnu prijetnju SAD-u ili našim saveznicima već bezobzirno ponašanje Sjeverne Koreje koja je destabilizirajući faktor - naveli su u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.