Bilajbegović dodaje kako je jedno vrijeme živio i radio u Sloveniji, gdje se pomenuta kultura proizvodi u velikim količinama te je odlučio da se okuša u tome.

- Pomogla mi je inženjerka agronomije Nada Rajlić, zemljište sam pripremio u skladu sa mišljenjem struke i veoma sam zadovoljan oglednim prinosima. Ove godine zasadio sam pet duluma zemlje, i ubrao sam šest traktorskih prikolica. Godina je bila sušna, pa je zemljište trebalo navodnjavati - kazao je Bilajbegović, pišu Nezavisne.

Navodi da ovu vrstu bundeve preporučuju nutricionisti, a posebno su na glasu njene sjemenke.

- Sjeme golice nema ljusku, pa je zato odlična za košpe jer je ne morate ljuštiti. Sjemenke imaju izuzetno visok sadržaj kalorija i proteina te su veoma hranljive i zdrave. Posebno je efikasna kod osoba koje imaju problema s prostatom ili povišen šećer - kaže Bilajbegović.

Dodaje kako se sjemenke mogu jesti prijesne ili pržene, te da su na lokalnom tržištu već postale pravi hit.

- Brojni kupci dolaze kod mene i žele da kupe sjemenke ili bundeve, tako da ću pristojno zaraditi. Naravno da ću određenu količinu sjemena zadržati za predstojeću sjetvu - zadovoljan je Bilajbegović.

Bez obzira kako ih nazivamo, bundeve, misirače, buče ili tikve su kraljice jeseni i prave riznice vitamina i minerala koje jačaju ljudski organizam.