open-navfaktor-logo
search
Zatvoreno za javnost
Sjednica VSTV-a: Nekome pozlilo, pozvana Hitna pomoć
Na današnjoj sjednici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV), na kojoj se razmatraju modaliteti za nastavak rada VSTV-a nakon ostavke predsjednika tog regulatornog tijela Milana Tegeltije, nekom je pozlilo, te je pozvana Hitna pomoć. 
15.12.2020. u 12:48
get url
text

Navodno je pozlilo direktoru Sekretarijata VSTV-a Admiru Suljagiću, te je sjednica prekinuta i odgođena je za sutra.

Jedan od prijedloga je da se danas bira predsjednik VSTV-a od članova kojima uskoro ističe mandat kako bi se mogao nastaviti rad. Prije nego je sjednica VSTV-a zatvorena za javnost, odlučeno je da se "prijedlozi stave na papir".

Članovi VSTV-a su iznijeli vlastite stavove u vezi s procedurama koje slijede, a koja se tiče izbora novih članova i rukovodstva ovog regulatornog tijela, u skladu sa Zakonom o VSTV-u BiH i Poslovnikom.

Predočeno je i mišljenje Pravnog odjela VSTV-a uz detaljno navođenje zakonskih odredbi koje se odnose na novonastalu situaciju i i njene pravne konsekvence.

Mišljenje tog odjela je da se nakon ostavke predsjednika VSTV-a treba pristupiti izboru novog rukovodstva, koje je ovlašteno za zastupanje te institucije prema trećim osobama, a sve radi preduprijeđivanja pravnog vakuuma koji bi nastao, ukoliko se to ne učini.

U nastavku rasprave o toj tački dnevnog reda mogla su se čuti različita mišljenja i tumačenja, bez konsenzusa o načinu na koji bi nova situacija mogla biti prevaziđena.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.