open-navfaktor-logo
search
Bez saglasnosti
Sjednica Vijeća ministara BiH počela, pa odgođena, problem nastao zbog dnevnog reda
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine počelo je danas sjednicu, ali je ona potom odgođena.
24.11.2022. u 15:08
get url
text

Kako je saopćeno dva sata nakon zakazanog početka sjednice, Vijeće ministara BH je odgodilo održavanje današnje sjednice nakon što nije postignuta saglasnost o dnevnom redu. 

Šta je tačno bilo sporno nije pojašnjeno. Saopćeno je samo da će o novom terminu sjednice javnost biti obavještena.

Na dnevom redu sjednice bilo je više od 110 tačaka. 

VEZANI TEKST - Državni ministri u četvrtak o razrješenju Mirsada Vilića i Muamera Bandića, hoće li "pasti" plinovodi

Veći broj akata o kojima je trebalo glasati je bio i na prethodnoj sjednici, ali tada nisu usvojeni pa je sada planiran drugi krug glasanja. Neki od takvih su izmjene i dopune Odluke o vizama, kao i tačka koja se odnosi na nacrte osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja sporazuma s Hrvatskom o izgradnji plinovoda "Južna interkonekcija", ali i sporazuma sa Srbijom o izgradnji plinovoda "Nova istočna interkonekcija".

Na dnevnom redu je bio i Nacrt zakona o vanjskim poslovima BiH, koji je Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine ocijenilo jednim od strateških. Nacrt ovog zakona je bio predložen i za prošlu sjednicu.

Pred ministrima je bio i zahtjev za razriješenje sa dužnosti direktora Agencije za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine. Direktor ove agencije je Muamer Bandić, koji je izabran za zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo.

Tu je i zahtjev Mirsada Vilića za razrješenje s dužnosti direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine zbog ispunjavanja uvjeta za penziju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.