open-navfaktor-logo
search
Nakon odgode
Sjednica Vijeća ministara BiH planirana za četvrtak s gasovodima na dnevnom redu
Sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovina, koja je odgođena prije desetak dana, planirana je za četvrtak s dnevnim redom na kojem bi se trebali naći, između ostalog, gasovodi "Nova istočna interkonekcija" i "Južna interkonekcija".
08.05.2023. u 11:21
get url
text

VEZANI TEKST - Problemi između SNSD-a i "Trojke"; Konaković: Pokušali su proigrati dogovor, zato nije bilo sjednice Vijeća ministara

Ali, prema informacijama iz Vijeća ministara BiH, još se ne može sa sigurnošću reći hoće li sjednica biti i održana jer sve ovisi o tome šta će uoči sjednice biti na kolegiju kojeg čine predsjedavajuća Borjana Krišto (HDZ), te zamjenici predsjedavajuće Zukan Helez (SDP) i Zoran Tegeltija (SNSD).

Sjednica je odgođena prije desetak dana upravo zato što su, kako je kazao ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković (NiP), iz SNSD-a pokušali "proigrati dogovor" da se na sjednici nađu oba gasovoda, zakon o vanjskim poslovima, izmjene Zakona o VSTV-u, nabavka helikoptera iz SAD-a za Oružane snage Bosne i Hercegovine.

- Imali smo dogovor da će tako i biti, a onda je na kolegiju rečeno da iz SNSD-a to neće podržati. Kolega Zoran Tegeltija je na kolegiju Vijeća ministara rekao Zukanu Helezu da oni neće podržati ove zakone o kojim smo razgovarali i sa Miloradom Dodikom (liderom SNSD-a) – rekao je pretprošle sedmice Konaković.

SNSD je, kako nam je rečeno, tražio samo da se razmatra gasovod "Nova istočna interkonekcija", koji je projekat RS-a i Srbije i predviđa uvoz ruskog gasa.

- U četvrtak bi trebala biti sjednica Vijeća ministara sa svim ovim tačkama dnevnog reda. Ali se ne zna šta će biti na kolegiju. I sada ako ne budu na dnevnom redu i helikopteri, obuka oficira, zakon o vanjskim poslovima..., neće biti sjednice – kazali su nam u Vijeću ministara BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.