open-navfaktor-logo
search
Čeka se konsenzus
Sjednica Vijeća ministara BiH moguća ove sedmice, male šanse da bude i ANP
Moguće je da će ove sedmice biti sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, ali su male šanse da na dnevnom redu ponovo bude Program reformi (ANP) Bosne i Hercegovine za 2021. godinu, kazali su nam u Vijeću ministara.
08.11.2021. u 16:09
get url
text
Sjednica Vijeća ministara BiH

Program reformi za 2021. godinu, koji je u julu jednoglasno usvojila Komisija za saradnju sa NATO-om, povučen je s dnevnog reda sjednice Vijeća ministara BiH 4. novembra jer su ministri iz RS-a najavili da će glasati protiv svih tačaka.

VEZANI TEKST - Program reformi povučen s dnevnog reda sjednice Vijeća ministara BiH "da bi ostao u životu"

Tako su glasali protiv 33 tačke koje su ostale na dnevnom redu i o kojima se, kako nam je rečeno, treba izjasniti u drugom krugu glasanja, što bi se trebalo desiti na idućoj sjednici koja je moguća ove sedmice, ali još nije zakazana.

Kada je u pitanju ANP, očekuje se da će ovaj dokument ponovo biti predložen na Vijeću ministara kada se za to steknu uvjeti, odnosno osigura konsenzus. Ovo zasad ovisi o SNSD-u i drugim parlamentarnim strankama iz RS-a.

Josip Brkić, zamjenik ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i predsjedavajući Komisije za saradnju s NATO-om, kazao nam je da je sada stvar dogovora predsjedavajućeg Vijeća ministara Zorana Tegeltije i njegova dva zamjenika Bisere Turković, ministrice vanjskih poslova BiH, i Vjekoslava Bevande, ministra finansija i trezora BiH, kada će se Program reformi za 2021. ponovo naći pred ministrima.

Upravo ga je Brkić kao predlagač povukao s dnevnog reda 4. novembra kako bi ga "održao u proceduralnom životu". Tada je izjavio i da će ostaviti dokument koliko je moguće i dok se ne stvore uvjeti za usvajanje.

Pitali smo ga do kada Program reformi 2021. može tako čekati, a on je odgovorio da je "temeljno važno da ostane u proceduri usvajanja".

VEZANI TEKST - Turković: Današnja sjednica bila je neuspio pokušaj da se odbije usvajanje ANP-a

- Imamo izvjesno vrijeme pred nama. Ja sam uvjeren da je to kolateral trenutnih političkih odnosa. Program reformi su jednoglasno usvojili svi politički predstavnici u julu i trebao je biti usvojen na Vijeću ministara. Da se nije sve ovo izdešavalo, bio bi poslan u Brisel. Pretpostavljam da će doći vrijeme i za konsenzus u Vijeću ministara – odgovorio je Brkić.

A dešavanja o kojima je govorio Brkić odnose se na odluku stranaka iz bh. entiteta Republika Srpska, donesenu krajem jula, da bojkotuju rad institucija Bosne i Hercegovine i ne učestvuju u donošenju odluka. Razlog su dopune Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine koje je nametnuo bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, a koje se odnose na zabranju i kažnjavanje negiranja genocida i ratnih zločina te veličanje ratnih zločinaca. I uoči sjednice 4. novembra Zoran Tegeltija (SNSD), predsjedavajući Vijeća ministara BiH, najavio je da će članovi iz RS-a glasati protiv svih odluka.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.