open-navfaktor-logo
search
Banja Luka
Sjednica NSRS-a bez rasprave o Programu reformi BiH
Postoji jasna i nedvosmislena potreba da NSRS i javnost budu upoznati sa Programom reformi i da se o njemu raspravlja prije upućivanja u Brisel, u sjedište NATO-a – rekao je Crnadak
26.11.2019. u 10:54
get url
text

Narodna skupština RS-a nije danas prihvatila zahtjev za dopunu dnevnog reda današnje sjednice sa tačkom na kojoj bi se raspravljalo o Programu reformi BiH, a što su tražili klubovi zastupnika SDS-a i PDP-a. Nedeljko Čubrilović, predsjednik NSRS-a, rekao je da ovaj opozicioni prijedlog nije podnesen u skladu s Poslovnikom, te da nisu ispunjeni potrebni uslovi.

Nedeljko Glamočak, zastupnik SDS-a, rekao je da je zahtjev podnesen u roku i u skladu s Poslovnikom, te da je Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH, dužan da obavijesti skupštnu o tome šta taj program znači. Zastupnik PDP-a Igor Crnadak je istakao da je njihov prijedlog da se raspravlja o ovom dokumentu, koji je usvojilo Predsjedništvo BiH, jer su se pojavile informacije da će on će značiti aktivaciju MAP-a i deblokadu NATO puta, a da vlast u RS-u tvrdi da to nije tačno.

-Postoji jasna i nedvosmislena potreba da NSRS i javnost budu upoznati sa Programom reformi i da se o njemu raspravlja prije upućivanja u Brisel, u sjedište NATO-a – rekao je Crnadak.

On je istakao da se važne odluke ne mogu donositi bez stavova NSRS-a i Vlade RS-a.

-O mogućem ulasku RS-a u MAP, postoji prvorazredni značaj da se sa njim upozna javnost. Teško je govoriti o dokumentu jer ga nema, a naša je želja bila da se uvrštavanjem ove inofrmacije dobije uvid u taj dokument. Postoji i mogućnost da javnost bude isključena, da dobijemo informacije u zatvorenim kovertama i da se o tome obavi rasprava – dodao je Crnadak.

On je kazao i da se od nastanka RS-a ovo nije desilo, te upitao zašto se informacija o Programu reformi "krije", te ako su to sveobuhvatne reforme, zašto se ne šalju i Međunarodnom monetarnmom fondu, Evropskoj komisiji i drugima, nego samo sjedištu NATO-a u Brisel.

-Nikada se nije desilo da se insititucijama i javnosti kaže – vi ne možete to vidjeti, to ide pod sedam brava. Čak ni Dejtonski sporazum nije bio zaključan, a ako je ikada bilo potrebe da se to uradi, bilo je tada. Postoji i druga zabrinutost, kakav je to dokument na kojem se Bakir Izetbegović zahvalio Miloradu Dodiku  - rekao je Crnadak.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.