VEZANI TEKST - Krišto: Usaglasili smo set evropskih zakona koji bi trebali ići na sjednicu 22. augusta

Predstavnici "Trojke", HDZ-a i SNSD-a su održali sastanak 25. jula nakon kojeg je rečeno da su usaglasili set evropskih zakona koji bi trebali ići na sjednici 22. augusta. 

Od tog seta na dnevnom redu su izmjene i dopune Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine, te izmjene i dopune Zakona o ombudsmenu za ljudska prava Bosne i Hercegovine.

Na predloženom dnevnom redu nema imenovanja novog ministra finansija i trezora Bosne i Hercegovine, za kojeg je SNSD predložio Srđana Amidžića nakon što je Zoran Tegeltija dao ostavku i zasjeo u fotelju direktora Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine. Na ovom imenovanju insistira SNSD, a moglo bi se zaključiti da dogovora o njemu još nema. 

Nije isključeno da će dnevni red naknadno biti mijenjan.

Na sjednici 22. augusta treba biti, barem kada je u pitanju Zastupnički dom, završena procedura usvajanja izmjena Zakona o porezu na dodanu vrijednost na način da se limit za ulazak u sistem PDV-a s 50.000 KM diže na 100.000 KM, te da porezni obveznici predaju svoje izvještaje krajem mjeseca umjesto desetog u mjesecu.