open-navfaktor-logo
search
Tužilaštvo BiH
Sjećate li se "trgovca oružjem" iz priloga italijanskog novinara? Ponovo je optužen
Davor Jarčević, poznat je kao jedan od "glumaca" iz priloga italijanskog novinara Luigija Pelazze oko kojeg se svojevremeno digla neviđena prašina
11.12.2019. u 14:45
get url
text

Tužilac Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Davora Jarčevića (1982) iz Sarajeva, kojo ga tereti za krijumčarenje migranata.

- Optuženi se tereti da je u putničkom motornom vozilu, 23. juna 2018. godine, na području Bileće, preuzeo pet krijumčarenih državljana Sirije, od kojih jednan maloljetan, te ih smjestio u vozilo i povezao u Sarajevo. Na području Bileće je otkriven i spriječen od policijskih službenika Granične policije BiH. Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo krijumčarenje ljudi iz člana 189. stav 2. u vezi sa stavom 4. KZ-a BiH - saopćeno je iz Tužilaštva.

Davor Jarčević, poznat je kao jedan od "glumaca" iz priloga italijanskog novinara Luigija Pelazze oko kojeg se svojevremeno digla neviđena prašina.

U oktobru 2016. godine zajedno sa Nerminom Sejdićem hapšen je u akciji SIPA-e u sarajevskom naselju Goricu, nakon što su identifikovani kao "trgovci oružjem" u prilogu italijanskog novinara.

Tužilaštvo BiH je nakon hapšenja i ispitivanja ove dvojice, saopćilo da se "ne radi o trgovcima oružjem, nego o osobama kojima je novinar za potrebe priloga dao novac da glume u fingiranoj TV sceni".

Zaključeno je da su ustvari Jarčević i Sejdić, u nastojanju da na prevaru dođu do brze zarade, novinara doveli u zabludu da mu mogu "završiti" neko oružje. On je, s druge strane, njihovo prazno hvalisanje iskoristio za svoj tendenciozni prilog pod nazivom "Gdje ISIL nabavlja oružje za napade u EU".

Davora Jarčevića, inače, u Sarajevu malo ko poznaje pod tim imenom. On se predstavlja kao Mahir Sejdić, a čitaoci Faktora ranije su ga prepoznali su ga kao sitnog kriminalca s Gorice, koji predvodi ekipu džeparoša i lopova koji zadaju glavobolju stanovnicima općina Centar i Stari Grad.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.