Tužilac Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Davora Jarčevića (1982) iz Sarajeva, kojo ga tereti za krijumčarenje migranata.

- Optuženi se tereti da je u putničkom motornom vozilu, 23. juna 2018. godine, na području Bileće, preuzeo pet krijumčarenih državljana Sirije, od kojih jednan maloljetan, te ih smjestio u vozilo i povezao u Sarajevo. Na području Bileće je otkriven i spriječen od policijskih službenika Granične policije BiH. Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo krijumčarenje ljudi iz člana 189. stav 2. u vezi sa stavom 4. KZ-a BiH - saopćeno je iz Tužilaštva.

Davor Jarčević, poznat je kao jedan od "glumaca" iz priloga italijanskog novinara Luigija Pelazze oko kojeg se svojevremeno digla neviđena prašina.

U oktobru 2016. godine zajedno sa Nerminom Sejdićem hapšen je u akciji SIPA-e u sarajevskom naselju Goricu, nakon što su identifikovani kao "trgovci oružjem" u prilogu italijanskog novinara.

Tužilaštvo BiH je nakon hapšenja i ispitivanja ove dvojice, saopćilo da se "ne radi o trgovcima oružjem, nego o osobama kojima je novinar za potrebe priloga dao novac da glume u fingiranoj TV sceni".

Zaključeno je da su ustvari Jarčević i Sejdić, u nastojanju da na prevaru dođu do brze zarade, novinara doveli u zabludu da mu mogu "završiti" neko oružje. On je, s druge strane, njihovo prazno hvalisanje iskoristio za svoj tendenciozni prilog pod nazivom "Gdje ISIL nabavlja oružje za napade u EU".

Davora Jarčevića, inače, u Sarajevu malo ko poznaje pod tim imenom. On se predstavlja kao Mahir Sejdić, a čitaoci Faktora ranije su ga prepoznali su ga kao sitnog kriminalca s Gorice, koji predvodi ekipu džeparoša i lopova koji zadaju glavobolju stanovnicima općina Centar i Stari Grad.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.