open-navfaktor-logo
search
Sramna odluka Tužilaštva
Sjećate li se snimka kupovine diplome? Oleg Čavka odlučio da nema krivičnog djela!
Još jedna sramna odluka Tužilaštva BiH. Donijeli su Naredbu o neprovođenju istrage na osnovu istraživačke priče Žurnala o kupovini diploma u BiH.
08.10.2020. u 18:17
get url
text

Državni tužilac Oleg Čavka kaže da je "očigledno da ne postoje osnovi sumnje da je počinjeno prijavljeno krivično djelo".

- Obavještavamo Vas da je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine povodom Vaše krivične prijave dostavljene ovom Tužilaštvu, dana 30.9.2020. godine donijelo Naredbu o nesprovođenju istrage jer je u smislu odredbi člana 216. stav 3. i 4. ZKP BiH iz prijave i pratećih spisa, odnosno rezultata provedenih istražnih radnji očigledno da ne postoje osnovi sumnje da je počinjeno krivično djelo - naveo je u dopisu kažnjavani falsifikator i državni tužilac Oleg Čavka.

Snimak Žurnala, na kojem je pokazano na koji način je moguće steći diplomu u BiH, skrenuo je pažnju javnosti na ovaj unosni i široko rasprostranjeni kriminal. Priču su prenijeli mnogi mediji u Evropi i regionu, a reagirale su i neke evropske zemlje koje su počele pažljivije ispitivati porijeklo ovdašnjih diploma.

Ipak, taj snimak pa ni sva dokumentacija koju su prikupili novinari, nisu bili dovoljni Tužilaštvu BiH. Utvrdili su da "ne postoje osnovi sumnje da je počinjeno krivično djelo."

Što se tiče prodavača diploma iz Žurnalove priče, Tužilaštvo BiH krivično gonjenje je prepustilo Kantonalnom tužilaštvu Unsko-sankog kantona, naveo je Čavka.

Također, Čavka sa zadovoljstvom obavještava novinare da neće pokrenuti ni istragu oko Centra za obrazovanje odraslih u Širokom Brijegu. Širokobriješke škole u vlasništvu HDZ-ovog poduzetnika Ivana Ševe ili njegove porodice pominjane su i u dokumentima SIPA-e koje je u novembru 2018. godine Tužilaštvo BiH odbacilo.

- Što se tiče prijavljenog Š.V. protiv kojeg je neposredno na zapisnik podnijela vaša novinarka Omerović Azra, izvršili smo više istražnih radnji iz kojih je proizašlo da je tvrdnja vaše novinarke netačna - naveo je državni tužilac Oleg Čavka u obavještenju redakciji Žurnala o neprovođenju istrage u predmetu diploma.

Kompletan tekst pročitajte OVDJE.

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.