open-navfaktor-logo
search
Prošlo je 8 godina
Sjećate li se "ludnice" u Engleskoj: Manchester United je već počeo slaviti titulu, a onda se "ukazao" Edin Džeko
Na današnji dan prije osam godina svjedočili smo jednom od najzanimljivijih i najneizvjesnijih završetaka u historiji Premier lige Engleske.
13.05.2020. u 13:00
get url
text

Prvak je odlučen bukvalno u posljednjim sekundama, a titulom se okitio Manchester City i naš Edin Džeko, kojem pripadaju zasluge za infarkt završnicu.

Građani su na titulu čekali od 1968. godine, a onda spektakl u posljednjih 90 minuta sezone 2011/12. Gradski rivali United i City u posljednje kolo ušli su sa po 86 bodova, ali je tim, kojeg je tada vodio Roberto Mancini imao bolju gol-razliku.

Tog 13. maja Građani su dočekali QPR, dok su Crveni đavoli gostovali kod Sunderlanda. Tim Alexa Fergusona je salvio golom Rooneyja, a na Etihadu smo svjedočili hičkokovskoj završnici.

Zabaleta je šest minuta prije kraja prvog poluvremena doveo domaće u vodstvo i činilo se da je City novi prvak Engleske. Ali...

Poslije tri minuta igre u drugom poluvremenu "hladan tuš" za domaće - Cise je izjednačio, a u 66. muk QPR je poveo, a Etihad je utihnuo. City je napadao, stvarao šanse, navijači očajavali. United je stavio šampanjac na hlađenje i počeo slaviti titulu. Međutim, taj šampanjac nikada nije otvoren, jer se "ukazao" Džeko. 

City se nije predavao ni u sudijskoj nadoknadi, za što su domaći i nagrađeni. Igrao se 92. minut kada je naš Dijamant glavom pogodio za izjednačenje.

Do kraja je ostao još minut, a igrači QPR-a su odmah izgubili loptu. Balotelli je uposlio Aguera, a Argentinac pogodio za 3:2. Za pobjedu i titulu koju su čekali od 1968. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.