- Tog dana i noći, živote je izgubilo 17 naših komšija i prijatelja. Pokušali smo se šumskim putevima domoći Bihaća, slobodne teritorije. Nažalost, ovdje smo uhvaćeni u zamku, s obzirom na to da su na nas pucali s obje strane mosta, bez ostavljene mogućnosti mirne predaje ili prelaska. Mirsad Selimović i ja smo ranjeni, ali smo se spasili skokovima u vodu. Teško je sjećati se i govoriti o toj turobnoj noći - kazao je jedan od petorice tada preživjelih mještana Ljutočke doline Ahmet Dervišević.

Sjećanje na poginule pripadnike Teritorijalne odbrane na Loskunskom mostu uvršteno je u ovogodišnji program obilježavanja "Ljutočka dolino, nikad ne zaboravi".

- Ovo je treći dan obilježavanja, kada ističemo tu obavezu pamćenja naših hrabrih branilaca. Danas obilazimo i lokacije nekadašnjih logora u Ripču i Račiću, gdje su brojni mještani Ljutočke doline izgubili živote, ili prošli nezapamćenu torturu - istaknuo je predsjednik Savjeta mjesne zajednice Orašac Ramo Zulić.

Ovih dana uslijedit će i posjete spomen-obilježju i masovnoj grobnici Bezdana, šehidskom mezarju Duliba, te šehidskim spomen-obilježjima u Kulen Vakufu i Orašcu. Ponovoljeno je kako svake godine članovi porodica ubijenih i svi građani s pijetetom podsjećaju na sve žrtve zločina u Ljutočkoj dolini, ali i upozoravaju da nalogodavci tih strahota nikada za to nisu odgovarali.