open-navfaktor-logo
search
Obilježena godišnjica
Sjećanje na užasan zločin agresora na Ilidži: Iz transportera UNPROFOR-a izvukli ranjenike i zvjerski ih ubili
U organizaciji Udruženja Četvrta viteška brigada održan je tradicionalni Memorijalno-historijski susret "Odbrana Ilidže 2".
15.05.2020. u 13:56
get url
text

Na ovom mjestu 1992. godine vodila se najznačajnija bitka za odbranu ilidžanskih teritorija. Na mjestu bitke kod Ljetne pozornice cvijeće su položili i proučili Fatihu u znak poštovanja i sjećanja na poginule, delegacije Općine Ilidža, Četvrte viteške brigade, Koordinacija boračkih udruženja, članovi porodica šehida i poginulih branitelja, te delegacija SDA i Naroda i pravde.

Prije 28 godina, na ovom mjestu, dogodio se nezapamćen zločin. Agresor je zaustavio transporter UNPROFOR-a, koji je u Bolnicu "Koševo" prevozio teško ranjene Jagodu Galešić, Anesa Bučana, Seada Hodžića, Ramu Husrefa i Ismeta Osmanovića preko dijela okupirane ilidžanske teritorije, izvukao ih iz vozila te ih zvjerski ubio.

Komadant Četvrte viteške brigade general Fikret Prevljak podsjetio je prisutne na događaje koji su se odvijali 1992. godine.

- Postoje tri zločina. Prvi zločin je zločin prema žrtvi i to se desilo 15. maja 1992. godine prema Anesu Bučanu, Ismetu Osmanoviću, Seadu Hodžiću, Rami Husrefu i prema medicinskoj sestri Jagodi Galešić. Drugi zločin je da se sakriju tragovi o istini i da se ne govori, te da se čeka da dokazi zastare. Treći zločin je da šutimo, ne pričamo o izdaji, da dopuštamo da laž bude glasnija od isitine i da historija ne upiše ovaj tužni zločin. Sjećanje na ovaj događaj čuvat ćemo i prenositi na mlađe naraštaje. Za ovaj zločin niko nije odgovarao, a Kantonalno tužilaštvo vodi istragu protiv 52 osobe srpske nacionalnosti koje su u to vrijeme bile na rukovodećim odgovornim pozicijama i u policiji i armiji JNA - rekao je general Prevljak.

Predsjednik Udruženja Četvrta viteška brigada Emir Redžović rekao je da je Selma Galešić, kćerka pokojne Jagode Galešić, koja je bila ranjena i tada preživjela taj 15. maj koji nikada nije mogla zaboraviti, preselila i sastala se sa svojom majkom na ljepšem i iskrenijem svijetu.

- Sa svojom dvojicom sinova sastao se i otac Hajro Bučan. Nažalost, njih dvoje nisu dočekali da vide pravu istinu i da dožive pravdu. Selma je živjela u kolicima sa strahom koji joj je ostao utkan 15. maja i posljednjim molbama majke da joj dijete ne diraju. Zato smo danas ovdje u manjem broju, ali želimo da pričamo o ovom datumu i ne smijemo dozvoliti i dopustiti da se zaboravi ovaj gnusni događaj - dodao je Redžović.

Tog četvrtka, slabo naoružani borci, heroji odbrane, stupili su u ratni okršaj sa mnogo jačim naprijeteljem, odlučni u toj borbi da daju i svoje živote, istaknuto je na skupu, saopćila je Općina Ilidža.

U organizaciji Udruženja 2. motorizovani bataljon i Četvrte viteške motorizovane brigade danas je obilježena i godišnjica odbrane Stojčevca. Na spomen-obilježje Stojčevac, poginulim borcima Harisu Opankoviću, Nedžadu Granulu-Gigiju delegacije Općine Ilidža, Četvrte viteške brigade, porodice poginulih i političkih stranaka SDA i Narod i Pravda položili su cvijeće, proučili Fatihu i odali počast i dužno poštovanje svim šehidima i poginulim borcima. 

Tog 15. maja 1992. godine nakon povlačenja snaga UN-a, agresor je krenuo u osvajanje Stojčevca najvažnijeg mjesta za odbranu Ilidže, Sarajeva, a i Bosne i Hercegovine. U tome su ih, nakon teških i krvavih borbi, spriječili borci 104. motorizovane brigade Armije RBiH i sačuvali ovaj strateški značajan prostor. Od tog dana svakodnevo su se vodile žestoke borbe sa agresorom za očuvanje ovih teritorija, pa je ovaj datum simbol svih tih bitaka, dan sjećanja na sve šehide i poginule borce koji su dali svoje živote za slobodu i odbranu ove teritorije i cijele Bosne i Hercegovine. Ovaj značajan datum je ujedno i godišnjica formiranja 2. motorizovanog bataljona 4. viteške motorizovane brigade i Dan mjesne zajednice Hrasnica II, JU KSC Hrasnica i Druge osnovne škole, saopćila je Općina Ilidža.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.