open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Sjećanje na ubijenu djecu: Općina Centar ustupit će prostor za smještaj Bijele sobe
Spomen-soba će biti poseban projekat od historijskog značaja njegujući uspomenu na ubijenu djecu i govoreći istinu o dešavanjima tokom proteklog rata kao i edukativnog značaja gdje će budući naraštaji moći saznati više o opsadi grada, kazao je Grabovica
29.05.2019. u 12:45
get url
text

Načelnik Općine Centar Sarajevo Nedžad Ajnadžić ugostio je predstavnike Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995. na čelu sa predsjednikom Fikretom Grabovicom sa kojim je razgovarao o osnivanju i pokretanju samostalne galerije posvećene djeci ubijenoj u opkoljenom Sarajevu.

Načelnik Ajnadžić se složio da Općina Centar ustupiti prostor za smještaj Bijele soba posvećene ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva, ali će o tome kasnije odluku donijeti Općinsko Vijeće Centar.

Grabovica je ranije u ime Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995. uputio molbu Općini Centar da im se ustupi prostor u ulici Džidžikovac za realizaciju projekta Spomen soba za ubijenu djecu Sarajeva, danas je prezentirao idejno rješenje Bijele sobe. 

- Naša potraga za prostorom u kojem imamo namjeru smjestiti Bijelu sobu traje već sedam godina. Naša zamisao je bila da prostor za Bijelu sobu bude u blizini spomen-obilježja ubijenoj djeci, kako bi posjetioci na jednom mjestu mogli steći uvid u razmjere zločina počinjenog nad djecom. Ova spomen soba će biti poseban projekat od historijskog značaja njegujući uspomenu na ubijenu djecu i govoreći istinu o dešavanjima tokom proteklog rata kao i edukativnog značaja gdje će budući naraštaji moći saznati više o opsadi grada. Nakon što nam budu dodijeljene prostorije, moramo naći način da osiguramo novac, kako bi prostor postao reprezentativno mjesto koje će podsjećati i opominjati. Nadam se da će se i drugi nivoi vlasti uključiti i finansijski podržati osnivanje i pokretanje Bijele sobe - kazao je Grabovica.

Načelnik Ajnadžić je kazao da ne smijemo zaboraviti 1.425 dana opsade, 1.601 nevino ubijeno dijete, 12.000 ubijenih civila i građana Sarajeva bez obzira na ime, prezime, vjeru i naciju, navodi se u saopćenju Općine Centar.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.