open-navfaktor-logo
search
Godišnjica
Sjećanje na masakr u Tahtali sokaku na Bjelavama: Ubijeno troje članova porodice i još troje djece
U Sarajevu je danas obilježena godišnjica masakra u Tahtali sokaku na Bjelavama, u kojem je na današnji dan, poginulo šestero građana Sarajeva, od kojih troje djece.
11.10.2021. u 13:43
get url
text

Na ovom mjestu 10. oktobra ratne 1992. godine od granate ispaljene sa agresorskih položaja oko opkoljenog Sarajeva poginulo je šest građana Sarajeva, od kojih troje djece, a tri osobe su ranjene. Tog dana u igri su ubijena djeca: Belma Ahmetović (5), Anela Isanović (4) i Dževad Dautbašić (9), te još troje odraslih članova jedne porodice: Franjica Bartolec, njena kćerka Azra i zet Miroslav Vapetić.

Godišnjica je obilježena u organizaciji Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995, a prisustvovali su članovi porodica nastradalih, prijatelji, komšije, učenici osnovnih škola "Musa Ćazim Ćatić", "Silvije Strahimir Kranjčević" i Srednje zubotehničke škole, kao i predstavnici Općine Centar i Mjesne zajednice "Mejtaš-Bjelave". Oni su polaganjem cvijeća ispred spomen-ploče, te učenjem Fatihe i minutom šutnje izrazili dužnu počast nevino ubijenim žrtvama proteklog rata u ulici Tahtali sokak kod broja 10 (nekadašnja Ulica Jelene Vitas).

U svom obraćanju prisutnima predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995. Fikret Grabovica je kazao da je ovo jedan od najtežih zločina počinjenih tokom opsade Sarajeva.

– Svake godine na ovaj način njegujemo kulturu sjećanja koja je jako važna posebno za mlade koji će nas nasljediti. Posebno želim kazati djeci da tokom protekle agresija na našu državu i opsadu ovog grada zahvaljujući hrabrosti i žrtvi pripadnika Armije RBiH, MUP-a RBiH i građana ovog grada mi smo dočekali slobodu u kojoj se prisjećamo naših nevino ubijenih. Vi djeco ste budućnost ovog grada i BiH i samo želim da vam poručim - najbolji način da cijeite svoju slobodu jeste da imate dobro obrazovanje i znanje koje će vam pomoći da lakše prebrodite životna iskušenja - kazao je Grabovica, saopćila je Općina Centar.

U ime Općine Centar cvijeće je položila Jasmina Fazlić, pomoćnica načelnika za boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu i društvene djelatnosti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.