open-navfaktor-logo
search
Simbol prijateljstva
Sjećanje na Italijane koji su poginuli dopremajući humanitarnu pomoć tokom agresije na BiH
Italijanski ambasador u BiH Marco Di Ruzza obišao je kompaniju Klas u sklopu obilježavanja i komemoracije poginulom Italijanu Sergiu Lani koji je izgubio život nakon povratka sa uručivanja donacije Klasu.
20.10.2022. u 09:48
get url
text

Osim ambasadora, Klasovi počasni gosti su bili i roditelji Sergia, kao i Giancarlo Rovatti koji je donirao i dovezao opremu za proizvodnju hljeba za vrijeme agresije na BiH.

Di Ruzza je podsjetio da su priča o Sergiu Lani, koji je tragično izgubio život zajedno sa druga dva volontera Fabiom Morenijem i Guidom Pulettijem 29. maja 1993. u Bosni i Hercegovini, u Gornjem Vakufu dok su prevozili humanitarnu pomoć, i društveni angažman Giancarla Rovattija prema ovoj zemlji, izvanredni primjeri pokreta solidarnosti koji je nastao u Italiji, tokom ratnih godina u bivšoj Jugoslaviji, s ciljem pomoći stanovništvu žrtvama sukoba.

- Oni su simbol prijateljstva između naših dviju zemalja koje odlikuju iskrena osjećanja i konkretan sadržaj. Kompanija Klas rado čuva uspomenu na ovu pomoć, koja je i danas sastavni dio njene opreme i proizvodnih linija. Zaista je bilo emotivno prisjetiti se Sergija zajedno sa njegovim roditeljima i u prisustvu gospodina Rovattija u posjeti Klasu i izražavam duboku zahvalnost direktoru Avdagiću na ovoj hvale vrijednoj inicijativi - istakao je Di Ruzza.

Direktor kompanije Klas Madžid Avdagić iskazao je zahvalnost na svemu što je Italija u periodu 1992.-1995. uradila za tu kompaniju, a posebno je istakao kako sjećanje na izgubljene mlade živote nikad neće biti zaboravljeno.

- Svaku novu generaciju kompanije Klas upoznamo sa ovom izuzetno važnom pričom koja je vezana za donaciju iz Italije i našu opremu za hljeb. Giancarlo Rovatti je tokom rata jako puno pomogao našoj pekari, ne samo u opremi već i u brašnu i drugim humanitarnim potrepštinama u tom periodu. Dok je kompanije Klas, postojat će i sjećanje na ove divne ljude koji su rizikovali svoje živote kako bi pomogli građanima Bosne i Hercegovine. Neizmjerno im hvala na tome - naveo je Avdagić.

Gosti iz Italije imali su priliku upoznati Klasovu historiju kroz 120 godina postojanja, ali i degustirati Klasova peciva i tradicionalne bosanske kolače, saopćeno je iz te kompanije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.