open-navfaktor-logo
search
Prošla je 31 godina
Sjećanje na heroja odbrane Sarajeva: Obilježena godišnjica pogibije Vinka Šamarlića
U organizaciji Udruženje veterana Odreda policije "Bosna" Kantona Sarajevo danas je obilježena 31. godišnjica pogibije heroja Vinka Šamarlića, nosioca najvećih ratnih priznanja i pripadnika Specijalne jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Bosne i Hercegovine - Odred policije "Bosna".
08.06.2023. u 14:37
get url
text

Osim članova porodice, brojnih delegacija više nivoa vlasti i boračkih udruženja, te članova Džudo kluba "Željezničar", obilježavanju je prisustvovala i delegacija Općine Centar koju su činili vijećnik Velija Katica te Jasmina Fazlić i Adis Adilović iz Službe za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu.

Prema utvrđenom protokolu, delegacije su prvo položile cvijeće i odale dužnu počast heroju na Gradskom groblju "Lav", gdje je sahranjen Vinko Šamarlić, a nakon toga će delegacije u popodnevnim satima posjetiti mjesto pogibije Šamarlića u današnjoj Posavskoj ulici na Hrasnom Brdu te ispred spomen-ploče podignute u njegovu čast položiti cvijeće i odati počast, saopćila je Općina Centar.

FOTO: Općina Centar

Vinko Šamarlić rođen je 8. marta 1964. godine u Crkvici kod Zavidovića. Nakon završene osnovne škole u Zavidovićima dolazi u Sarajevo gdje pohađa Srednju policijsku školu. Po završetku škole prvo se zapošljava kao policajac, da bi 1985. godine došao u Specijalnu jedinicu gdje postaje komandir borbene jedinice sa činom kapetana. Paralelno sa ovim aktivnostima bio je istaknuti džudista sarajevskog Džudo kluba "Željezničar". Osvojio je brojne medalje te je postao reprezentativac BiH.

FOTO: Općina Centar

Početkom agresije na BiH Vinko je već imao osvojenu olimpijsku normu što je značilo da je ispunjavao osnovnu predispoziciju za odlazak na Olimpijske igre koje su se 1992. godine održavale u Barceloni. Imao je i saglasnost vojnih vlasti da se umjesto borbi na prvim linijama obrane Sarajeva može posvetiti pripremama za olimpijske igre. Uprkos svemu on je odlučio ostati sa svoji saborcima iz Specijalne jedinice MUP BiH – Odred Bosna. Borili su se na najkritičnijim mjestima, a ne bez razloga su još od prvih dana osvojili simpatije svih građana ulijevajući im sigurnost i nadu u pobjedu. Poginuo je u Milikladskoj ulici.

Posthumno je odlikovan i "Zlatnom policijskom zvijezdom", "Medaljom za hrabrost" i "Ordenom zlatnog grba sa mačevima". U sjećanju na njega jedna ulica u Sarajevu nosi njegovo ime, a svake godine u spomen na njega u Sarajevu se održava Memorijalni internacionalni džudo turnir.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.