open-navfaktor-logo
search
Srebrenica
Sjećanje na Hatidžu Mehmedović: Nije štedjela sebe da dokaže istinu i pravdu
U Čaršijskoj džamiji u Srebrenici danas je prikladnim vjerskim programom obilježena druga godišnjica od smrti Hatidže Mehmedović.
22.07.2020. u 13:25
get url
text

Prije tevhida u Čaršijskoj džamiji članice udruženja "Majke Srebrenice" su obišle mezar Hatidže Mehmedović u mjestu Bektići (Sućeska). Hatidža Mehmedović je bila predsjednica udruženja "Majke Srebrenice“, a godinama se borila za istinu o genocidu, te tražila pravdu za žrtve genocida. Glavni imam Medžlisa IZ Srebrenica Damir ef. Peštalić kaže da "rahmetli Hatidža nije zaboravljena, i da to nikad neće biti".

- Smatramo da je naša Hatidža obilježila 20. stoljeće, i sigurno je simbol svih naših majki, simbol žene Bošnjakinje. Hatidža je uprkos svemu što je preživjela imala snage i ljubavi prema drugima. Toliko je toga dala u borbi za pravdu, ali i za novi život u Srebrenici. To je bilo njeno opredjeljenje. Imala je snage da živi ovdje, od uspomena na svoju djecu, i kao takva je primjer svima nama - rekao je Peštalić.

Ševket Hafizović, predsjednik Upravnog odbora Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari, kaže da je obaveza svih sjećati se Hatidže koja je simbol svih majki Srebrenice.

- Najbolji način da se sjećamo majke Hatidže jeste da nastavimo tamo gdje je ona stala na putu nepokolebljive borbe za istinu i pravdu. Ova dostojanstvena heroina istinski je uzor svim borcima za ljudska prava, ali i primjer kako čovjek nakon pregoleme patnje i stradanja može sačuvati zdrav um i srce otvoreno za sve ljude bez obzira na njihovu vjersku, nacionalnu ili bilo koju drugu pripadnost. To govori o njenoj ljudskoj veličini, ali i nevjerovatnoj hrabrosti i snazi koju je crpila iz ljubavi prema nepravedno otetim i u smrt poslanim sinovima i suprugu kao i brojnim članovima porodice koji su ubijeni u genocidu u Srebrenici - poručio je Hafizović i dodao da će Memorijalni centar Srebrenica – Potočari uvijek podsjećati na istrajnu borbu majki za istinu i pravdu.

Fazila Efendić, aktuelna predsjednica udruženja "Majke Srebrenice" kaže da su dvije godine brzo prošle, ali da se Hatidže moramo svi sjećati.

- Dok smo god mi živi, Hatidže ćemo se sjećati. Hatidža nije štedjela sebe da dokaže istinu i pravdu. Bila je jaka i snažna žena koja je otišla rano. Živjeti bez nje je teško - rekla je Efendić.

Hatidži Mehmedović su u genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici u julu 1995. godine ubijeni sinovi Azmir i Almir, suprug Abdulah, dva brata i mnogobrojna rodbina.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.