open-navfaktor-logo
search
Prije 28. godina
Sjećanje na Dobrovoljačku: Dan kada je odbranjeno Sarajevo
Prije 28. godina u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, prilikom povlačenja pripadnika JNA iz kasarne na Bistriku, došlo do sukoba s pripadnicima Teritorijalne odbrane RBiH i stradanja šest pripadnika JNA.
03.05.2020. u 08:18
get url
text

Kolona vojnih vozila JNA je, napuštajući Sarajevo, 3. maja 1992. godine krenula iz kasarne na Bistriku u kojoj se nalazila komanda tadašnje Druge vojne oblasti JNA.

Izlazak kolone iz grada prethodno je dogovoren u zamjenu za puštanje na slobodu dan ranije na aerodromu u Sarajevu kidnapovanog i zatočenog predsjednika Predsjedništva Republike BiH Alije Izetbegovića, kojeg su zarobili pripadnici JNA dok se vraćao s mirovnih pregovora u Lisabonu.

U okršaju branilaca Sarajeva i pripadnika bivše JNA u tadašnjoj Dobrovoljačkoj, prema podacima Tužilaštva BiH, smrtno je stradalo sedam, a ranjeno 14 osoba.

Uprkos tome, vlasti iz bh. entiteta Republika Srpska svih godina ostale su ustrajne u tvrdnjama da su u Dobrovoljačkoj ubijena 42 pripadnika ЈNA, 71 ranjen, dok ih je 207 zarobljeno.

Dan ranije, 2. maja, mladi i neiskusni vojnici su osujetili napad agresora na Predsjedništvo BiH u jednoj od možda najvažnijih bitaka za BiH i spriječili podjelu Sarajeva na dva djela, što je zapravo bio prvobitni plan agresora.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.