open-navfaktor-logo
search
Obilazak spomen-obilježja
Sjećanja na 22. april 1992.: Obilježen Dan odbrane Ilidže
U znak sjećanja na 22. april 1992. godine, datum kada se vodila jedna od najznačajnijih bitaka za grad Sarajevo, te odbranjena naselja Sokolović-Kolonija, Hrasnica i Butmir, u organizaciji Općine Ilidža i Patriotske lige Ilidža danas je obilježen Dan odbrane te općine.
22.04.2020. u 11:47
get url
text

Taj dan 1992. je u narodu poznat kao dan kada se pokazalo agresoru da je narod riješio da se bori za BiH i da se neće predati, saopćeno iz Općine Ilidža. 

U skladu sa novonastalom situacijom i pandemijom virusa Covid-19, mjerama zaštite i odredbama Kriznog štaba civilne zaštite FBiH o zabrani organizacije javnih skupova, ova bitna godišnjica za sve stanovnike Ilidže je obilježena skromno, polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe na spomen-obilježjima. 

Položeno je cvijeće na spomen-obilježje u Sokolović-Koloniji i na centralno spomen-obilježje Ilidža.

Okupljeni članovi Patriotske lige rekli su da su danas tu kako bi se sjetili svih onih koji su svoje živote dali da bi svi živjeli u miru i slobodi. Poručili su da je BiH država koja će u budućnosti biti moderna, efikasna, članica Evropske unije (EU), NATO saveza, te država u kojoj će svi ljudi i narodi biti ravnopravni, bez obzira u kojem dijelu BiH živjeli, a za to su živote dali heroji čija imena stoje na spomen-obilježjima.

Delegacije koje su položili cvijeće predvodili su predsjedavajući Općinskog vijeća Muhamed Omerović i načelnik Općine Ilidža Senaid Memić. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.