open-navfaktor-logo
search
Fale 4 miliona KM
Sivro Zolju: Ako ne korigujete budžet, izlazimo na proteste
Vlada Kantona Sarajevo će na sutrašnjoj sjednici ponovo razmatrati Nacrt Budžeta Kantona Sarajevo za 2019. godinu, te Nacrt zakona o izvršavanju Budžeta Kantona Sarajevo za 2019. godinu
21.11.2018. u 14:29
get url
text

Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH Kantonalni odbor Kanton Sarajevo uputio je zahtjev ministru obrazovanja Elviru Kazazoviću i premijeru Kantona Sarajevo Ademu Zolju za korekcije Nacrta budžeta KS za 2019. godinu.

Kao obrazloženje za to predsjednik sindikata Saudin Sivro navodi da Nacrt budžeta nije urađen u skladu sa zaključcima Vlade niti je u skladu sa Kolektivnim ugovorom za djelatnost predškolskog odgoja i osnovnog odgoja i obrazovanja.

- Na stavci bruto plaće nedostaje više od tri miliona KM od čega je dio duga Vlade KS prema radnicima za period septembar-decembar 2018. godine, a ostatak se odnosi na povećanje osnovice 2019. godini. Takođe uopće nisu planirana sredstva u iznosu od 1,2 miliona KM za isplatu novčanih naknada za rezultate rada – navodi se u zahtjevu, kojeg potpisuje Sivro.

Sivro je dodao da je Vlada KS 7.5.2018. godine na svojoj 122. sjednici iskazala čvrsto opredjeljenje za dosljednju provedbu važećih kolektivnih ugovora iz oblasti obrazovanja te u skladu s tim očekuje da Skupštini KS dostavi Nacrt koji će biti korigovan u skladu sa ovim zahtjevom.

- U protivnom, Sindikat će biti primoran organizirati proteste, štrajkove i druge sindikalne aktivnosti – kazao je Sivro.

Vlada Kantona Sarajevo će na sutrašnjoj sjednici ponovo razmatrati Nacrt Budžeta Kantona Sarajevo za 2019. godinu, te Nacrt zakona o izvršavanju Budžeta Kantona Sarajevo za 2019. godinu.

Podsjećamo, premijer Adem Zolj sa povukao je sa dnevnog reda sjednice Skupštine KS u utorak Nacrt budžeta kojeg je Vlada KS prethodno usvojila.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.