open-navfaktor-logo
search
Sindikat obrazovanja KS
Sivro zatečen prijedlogom Ministarstva: Skraćenje časova je dio kvazireforme u obrazovanju
Sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo oštro je reagirao na dopis Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo i predloženo skraćenje časova sa 45 na 40 minuta.
08.02.2023. u 17:13
get url
text

U tom dopisu upućenom sindikatu tražilo se mišljenje o skraćenju časova uz obrazloženje da je Skupština Kantona Sarajevo usvojila Nacrt zakona o odgoju i obrazovanju u KS i da je provedena javna rasprava te resorno Ministarstvo provodi posljednje pripreme u sačinjavanju Prijedloga ovog zakona.

- Po ko zna koji put Sindikat je ostao zatečen ovakvim aktivnostima od strane resornog ministarstva. Značajnu promjenu, kao što je ova, Ministarstvo želi da riješi kroz anketiranje, odnosno prikupljanje mišljenja uz ostavljeni rok od tri dana. Smatramo da je, prije predloženog skraćenja nastavnog časa sa 45 minuta na 40 minuta, trebalo provesti konkretne naučne analize i na bazi rezultata istraživanja koje potkrjepljuju prednosti skraćenja nastavnih časova, ići u realizaciju navedenog - istaknuto je u saopćenju Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo kojeg je potpisao Saudin Sivro, predsjednik tog sindikata, navodeći da je skraćenje časova dio kvazireforme u obrazovanju.

Dodaje se da osim evidentnog skraćenja trajanja nastave, ne vide na koji način je zahtjev argumentiran.

- Skraćenjem nastavnog časa na 40 minuta se ukida motivacioni dio nastavnog časa ili eventualno završni dio časa kada učenici postavljaju pitanja.

Sindikat godinama zagovara reforme koje će obavezno podrazumijevati reduciranje nastavnih planova i programa, odnosno sadržaja u istim koji su suvišni, kao i reduciranje "obaveznih" nastavnih časova i predmeta i uvođenje sistema izborne i fakultativne nastave usmjerenih ka funkcionalnom znanju i vještinama učenika. Reforme treba kvalitetno planirati i usmjeriti prema kvalitetnijem i pravičnijem odgojno-obrazovnom sistemu u kojem će učenici steći funkcionalna znanja i vještine - istakao je Sivro.

Kazao je da cilj reforme treba da bude sretno dijete/učenik i zadovoljan odgajatelj/učitelj/nastavnik, a da "ova reforma koju trenutno plasira resorno Ministarstvo neće donijeti ništa dobro".

- Sindikat ne podržava ovakav vid reforme i smatramo da istoj treba pristupiti dosta ozbiljnije, najprije izraditi analize i pribaviti mišljenja pa tek onda pristupiti realizaciji, koja će na kraju donijeti dobro svima - navedeno je u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.