open-navfaktor-logo
search
Sindikalci šokirani
Sivro tražio da se nastavnicima plati polaganje cvijeća Fatimi Gunić i učenicima
Frapirani smo saznanjem i činjenicom da je samozvani predsjednik Sivro oskrnavio 5. oktobar, svjetski Dan učitelja, svojim zahtjevom da se polaganje cvijeća i posjeta spomen-sobi učiteljici Fatimi Gunić i njenim učenicima plati dnevnicom, plus 30 posto, saopćeno je iz Udruženja
06.10.2019. u 12:30
get url
text
Saudin Sivro

Udruženje samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo se zgražava postupkom, Saudina Sivre, predsjednika Sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja, tvrdeći da je oskrnavio 5. oktobar Dan učitelja. On je prema njihovim tvrdnjama podsjetio predsjedavajućeg Skupštine KS Elmedina Konakovića, da bi se nastavnom osoblju koje tog dana treba da položi cvijeće i posjeti spomen-soba učeteljice Fatime Gunić i njenih učenika koji su stradali od agresorske granate, trebala platiti dnevnica i još 30 posto na plaću, jer se radi o suboti, neradnom danu. 

- Poštovani prosvjetni radnici Kantona Sarajevo, mediji i građani Kantona Sarajevo, nije puno vremena prošlo kako je samozvani predsjednik Sivro obrazovanje u Kantonu Sarajevo uporedio sa genocidom u Srebrenici, te ministricu za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo i sve uposlenike Ministarstva poistovjetio sa nacistima u Njemačkoj, Hitlerom i njegovim nacistima.

Frapirani smo saznanjem i činjenicom da je samozvani predsjednik Sivro oskrnavio 5. oktobar, Svjetski Dan učitelja svojim zahtjevom da se polaganje cvijeća i posjeta spomen-sobi učiteljici Fatimi Gunić i njenim učenicima, koji su stradali od agresorske granate u toku nastave, plati dnevnicom, plus 30 posto. Baš na 5.oktobar - Svjetski dan učitelja okupili su se roditelji, djeca, menadžment škole, te ministrica za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, Zineta Bogunić sa saradnicima da odaju počast učiteljici Fatimi Gunić i njenim učenicima jer su svjesni žrtve, trenutka i obaveze da u svim prilikama izgrađuju vrijednosne stavove i ono najvažnije , patriotizam i etičnost.

No, samozvani predsjednik Sindikata, kome je vjera novac i samo vjeruje u novac, svojom porukom predsjedavajućem Skupštine Kantona Sarajevo Elmedinu Konakoviću traži da se ovaj čin plati, plus 30 posto. Sramotno! Pozivamo i predsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo da se ogradi i distancira u podršci samozvanom sindikalcu.

Pozivamo još jednom prosvjetne radnike u predškolskom i osnovnom obrazovanju u Kantonu Sarajevo da osude ovaj čin i konačno se distanciraju od manipulacija i izjava Saudina Sivre, da prestanu plaćati članarinu onome ko diskriminira prosvjetne radnike i kome su lični interesi, benefiti i privilegije važniji od patriotizma i etičnosti - stoji u saopćenju koje potpisuje Ibrahim Dedić, predsjednik Udruženja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.