open-navfaktor-logo
search
Problem odgajatelja
Sivro: Radnici pred stalnim zaposlenjem dobijaju otkaze, a JU Djeca Sarajeva primat će članove NS-a, NiP-a, SDP-a...
Štrajk upozorenja uposlenika u Javnoj ustanovi "Djeca Sarajeva" bit će održan u četvrtak od 7 do 7.30 sati.
13.10.2021. u 21:57
get url
text

Saudin Sivro, predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo, upozorio je na katastrofalne poteze koji se poduzimaju u predškolskom obrazovanju, a kao posljednji u nizu navodi postupak Alme Trnke, v.d. direktorice Javne ustanove Djeca Sarajeva.

Trnka je, naime, kako tvrdi Sivro, odgajateljima poslala e-mail u kojem se navodi da će radnicima pred zaključenje ugovora o radu na neodređeno biti prekinuti ugovori, što otvara pitanje ko će nastaviti da obavlja njihov posao.

- Poštovani odgovorni odgajatelji, molim Vas da informišete uposlenike u Vašem vrtiću koji rade na određeno vrijeme, a ugovor im ističe krajem oktobra, odnosno novembra 2021. godine, o sljedećem: Upućen je zahtjev prema nadležnom Ministarstvu za davanje saglasnosti da se produže ugovori na tri mjeseca, odnosno do okončanja konkursne procedure. Radnici koji pune tri godine neprekidnog rada u ovom periodu, dobit će prekid ugovora u skladu sa Zakonom o radu, član 22. stav 3 i 4. – navodi se u spornom mailu Alme Trnke, v.d. direktorice Javne ustanove Djeca Sarajeva.

VEZANI TEKST - JU Djeca Sarajeva: Ako se Vlada KS ponovo ogluši, stupamo u generalni štrajk

Sivro kaže da je ovaj e-mail dobio od odgovornih odgajatelja, te da on pokazuje šta će se dešavati u narednom periodu.

- Oni će morati produžiti ugovore, inače će doći do obustave procesa rada u svim vrtićima. Logično je i za očekivati, ali tu odluku ne donosi ministrica, ni direktorica, ni Upravni odbor, nego Vlada KS. Interesantna je šutnja premijera Edina Forte koji ne znam gdje je i šta radi. Vjerovatno se bavi pravljenjem izbornog zakona kao predsjednik Naše stranke. Treba da prestane da radi posao predsjednika Naše stranke i da počne da radi posao premijera Kantona Sarajevo i da predsjedava Vladom KS. Da donese odluke koje su dobre za najmlađe u Kantonu Sarajevo – kaže za Faktor Saudin Sivro.

Predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo dalje ističe da je potez v.d. direktora Javne ustanove Djeca Sarajeva da napiše ovakav e-mail skandal, jer prekidi ugovora za radnike kojima ugovori prerastaju na neodređeno je grubo kršenje prava radnika.

- Zakon o radu član 22. kaže da se ugovor o radu na određeno vrijeme ne može zaključiti za period duži od tri godine. Ako radnik izričito ili prećutno obnovi ugovor o radu na određeno vrijeme sa istim poslodavcem, odnosno izričito ili prećutno zaključi s istim poslodavcem uzastopne ugovore o radu na određeno vrijeme na period duži od tri godine bez prekida, takav ugovor smatrat će se ugovorom o radu na neodređeno vrijeme. Niko ovo nije izmislio i to je grubo kršenje prava radnika, kao što su to, nažalost, radili i prethodnici. Vrijeđaju nam inteligenciju i pričaju priče kako će biti drugačiji, a nisu drugačiji nego na isti način postupaju.

Radniku prekinuti ugovor, a postoji potreba za njim. Koga će umjesto njega primiti? Prekinut će tom ugovor, a primit će nekog ko je član Naše stranke, Naroda i pravde, SDP-a, nekog tetića, daidžića, komšiju... Kako će izvršiti prijem za te radnike s kojima će raskinuti ugovor. Da bi raskinuli ugovor, mora biti pauza od 61 dana. Postavlja se pitanje ko će taj 61 dan raditi posao odgajatelja. Znači da će biti pirmljen neki drugi odgajatelj. Ja javno izražavam sumnju da će sada v.d. direkorica sjesti sa ministricom i u kancelariji ministrice pozvati nekog iz Naše stranke, Naroda i pravde ili SDP-a, iz komšiluka da se dogovori da taj 61. dan radi x ili y podobna osoba. Kao što je ministrica javno rekla da je bivša direktorica tako primala radnike – podcrtava Sivro.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.