open-navfaktor-logo
search
Najavljeni protesti
Sivro optužio Hotu-Muminović i Konakovića da lažu građane KS; ministrica uvela novinu
Saudin Sivro, predsjednik sarajevskotg Kantonalnog odbora Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Federaciji Bosne i Hercegovine, u razgovoru za Faktor najavio je velike proteste u junu ukoliko ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović ne raspiše konkurse za prijem radnika u osnovnim školama u maju, a gdje će se tražiti, između ostalog, i njena ostavka.
27.04.2022. u 12:21
get url
text

- Hota-Muminović se gubi ko abdest na plaži. Dino Konaković pod hitno mora razmisliti da ne uzme nikada više obrazovanje jer on fula kad bira ministre. Ne znam koju je novu glupost izjavila i šta je sad uradila – započeo je Sivro i dodao:

- Prošle godine je tražila 300 konkursa na neodređeno, pametovala je i ona i njen stranački lider Konaković da se treba izanalizirati. Ja se kunem da oni pojma nemaju o liderisanju, niti o tehnološkom višku, niti je ko pipnuo prstom bilo kakve analize. Otvroreno ću reći, postim, lažu građane KS, lažu prosvjetne radnike da oni bilo šta analiziraju. Oni sve rade u njihovom interesu da bi dobili vlast u KS.

Sve je to u predizborne svrhe, nastavlja Sivro, ističući kako je Sindikat protiv zapošljavanja na neodređeno u parnim godinama, a naročito kada se bira kantonalna vlast jer "to služi kao asfalt, da se zamažu građanima oči".

On dalje navodi kako se trenutno na neodređeno vrijeme može raspisati 307 konkursa za pune nastavne norme, izuzevši potrebe za ova radna mjesta koja su po standardima, psihologa i socijalnih radnika.

Kao tehnološki višak u osnovnim školama iskazano je za 30 radnika, to je ukupno 7,99 plaća. Ne ostvaruju cijelu, već dio norme.

Konkurs u osnovnim školama treba da bude za 1.065 pozicija, prema našim procjenama uz ovih 307 trebalo bi da bude još 100 pozicija za psihologe i socijalne radnike što je odobrila Vlada KS, dakle 658 za određeno vrijeme. Ukupno govorimo o 752 plaće.

- Ne može ministrica znati bolje od mene, ja sam u Komisiji koja priprema njoj podatke. Ja sam tražio da pravilnik o tehnološkom višku za srednje i osnovne škole budu odvojeni – kaže predsjednik Sindikata.

Sindikati srednjeg obrazovanja, dodaje Sivro, imaju dva predsjednika.

- Jedan koji odlazi, to je Faruk Bešlić, i jedan koji je imenovan Admir Šuvalić. Njih dvojica su trenutno najodgovorniji zbog čega se ne zbrinjava tehnološki višak u srednjim školama – naglašava on i nastavlja:

- Član komisije koji je u pregovaračkom timu Vlade je moj brat i kolega direktor škole Gimnazije Obala, a koji je na godišnjem odboru. U jeku najvećeg rada komisije.

Zatim Sivro poručuje kako ministrica mora do kraja ove sedmice potpisati rješenja i dati školama saglasnost odmah iza prvomajskih praznika, inače "može da pakuje kofere".

- Kaže ministrica da se ne može ništa uraditi za osnovno obrazovanje dok se ne završi za srednje. Ja, kao predsjednik Sindikata, neću tako da bude. Ja očekujem da ministrica do petka potpiše sva rješenja i saglasnosti za konkurse za osnovne škole, a odmah petog, odnosno, šestog maja podijeli sva rješenja i saglasnosti da bi se raspisali konkursi – rekao je Sivro, a zatim najavio:

- Ona će 16. juna imati proteste na kojima će biti traženo pred Kantonom: neopoziva ostavka ministrice Hote-Muminović, povećanje koeficijenata svim radnicima u osnovnom obrazovanju i predškolskom odgoju za 20 posto i izmjena pedagoških standarda kako je Skupština KS zaključila. Mi nećemo odustati.

Predsjednik Sindikata očekuje da će izlazak na proteste biti u velikom broju, te naglašava da oni neće odustati.

- U ovom kantonu, u ovoj državi mora samo brutalna sila, ili će ona pakovati kofere ili ja – zaključio je Sivro.

VEZANI TEKST - Skraćeni rokovi školama u KS za iskazivanje kadrovskih potreba, konkursi će biti raspisani već u junu

Kako nam je pojasnila ministrica Hota-Muminović, komisija za zbrinjavanje radnika za čijim je radom djelimično ili potpuno prestala potreba završava svoj dio posla.

- Još je ostao jedan dio da se uradi za srednje škole. Kada se i to finalizira, moći ćemo odrediti koji broj pozicija ide na određeno, a koji na neodređeno – kaže ona.

Tu je i program Vlade o zapošljavanju djece šehida i poginulih boraca "Vaučer za posao", podsjeća ministrica, a čiju će provedbu, kako tvrdi, koordinirati sa Ministarstvom za boračka pitanja.

- Osim značajnog broja pozicija na neodređeno, novina je to što ćemo prije godišnjih odmora prosvjetnih radnika tačno znati u kojoj školi radnik zasniva radni odnos od početka nove školske godine. To će unaprijediti i odgojno-obrazovni proces – pojasnila je ministrica Hota-Muminović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.