open-navfaktor-logo
search
Novčana pomoć
Sivro: Forto ode na sajam šljive, a ne udostoji se odgovoriti na zahtjev 4.000 uposlenika u KS
Zbog činjenice da Sindikatu osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo, Vlada Kantona Sarajevo nije odgovorila a zahtjev koji se odnosi na isplatu novčane pomoći uposlenicima predškolskog i osnovnog obrazovanja, Sindikat je poslao zahtjev ponovo. Premijer, Edin Forto ode u Gradačac na sajam šljive, a ne udostoji se odgovoriti na ovaj zahtjev, kazao je Saudin Sivro, predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo.
26.08.2022. u 15:52
get url
text

Nakon što je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donijela odluku za isplate jednokratne neoporezive novčane pomoći radnicima te ju uputila prema poslodavcima u cijeloj Federaciji, Sindikat osnovnog obrazovanje i odgoja KS je Vladi KS uputio zahtjev za isplatu jednokratne novčane pomoći svim radnicima u predškolskim ustanovama i osnovnim školama na području KS u iznosu od 1.080 KM.

- Sindikati u ime radnika imaju puno pravo da traže novčanu pomoć. Imajući u vidu da Vlada KS u budžetu ima veoma veliki suficit te da se finansiraju razne aktivnosti i projekt, mi smo se prošli mjesec obratili premijeru Kantona Sarajevo Edinu Forti zahtjevom da nam odgovori da li će Vlada KS isplatiti novčanu pomoć uposlenicima predškolskih ustanova i osnovnih škola. Sačekali smo razumnih mjesec dana, ali na upućeni zahtjev nismo dobili odgovor te smo ponovo uputili zahtjev i insistiramo da nam premijer odgovori – kazao je za Faktor Saudin Sivro.

Predsjednik Sindikata ističe da je glavno pitanje zašto Vlada KS šuti.

- Zašto premijer šuti? Mi nećemo odustati od tog zahtjeva i ukoliko u nekom razumnom roku ne dobijemo odgovor, mi ćemo dalje poduzimati određene aktivnosti. Kakav odnos Vlade bude prema radnicima, takav će odnos biti radnika prema Vladi KS za nekih mjesec dana. Nije nam jasno zašto premijer ode u Gradačac na sajam šljive, a ne udostoji se odgovoriti na ovakve zahtjeve koje podnosimo u ime 4.000 radnika u KS – ističe Sivro te dodaje da bi Sindikat pristao i na manju novčanu pomoć ukoliko se njome obuhvate svi, a ne samo uposlenici preškolskog obrazovanja i osnovnih škola u KS.

- Prosječna plaća u obrazovanju se kreće od 1.150 KM do 1.160 KM i mnoštvo je radnika koji imaju primanja manja od 1.000 KM. Međutim, ukoliko se Vlada KS odluči za ovaj potez, vjerovatno se u tom slučaju ne bi radilo samo o radnicima u vrtićima i osnovnim školama, već o 14.000 ljudi i to je već iznos koji premašuje 14 miliona KM. U tom slučaju, nama ne bi bio problem da je to manji iznos, ali koji će dobiti svi. Bili bismo prezadovoljni da budemo oni koji će biti uzročnici da i ostali radnici, koje ne zastupa Sindikat, dobiju ovu novčanu pomoć – kazao je predsjednik Sindikata.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.