open-navfaktor-logo
search
Testirano 359
Situacija u USK: 34 osobe oboljele od COVID-19, dva pacijenta izliječena
Članovi Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Unsko-sanskog kantona (USK) potvrdili su kako je u ovom kantonu do danas evidentiran 41 pozitivan test na koronavirus.
08.04.2020. u 15:37
get url
text

- Do danas je ukupno testirano 359 uzoraka građana iz našeg kantona, te je potvrđen 41 pozitivan test na koronavirus. Imamo 34 trenutno oboljele osobe, dok su dva pacijenta iz Bihaća izliječeni. Nažalost, pet smrtnih slučajeva povezano je s bolešću COVID-19. Najviše pozitivnih osoba imamo u Bihaću i Cazinu - rekla je ministrica zdravstva USK Nermina Ćemalović.

Istakla je i da je od jučer 42 poslana brisa u referentnu laboratoriju u Sarajevu do sada obrađena polovina, te da je potvrđen jedan pozitivan rezultat testiranja osobe iz Bihaća.

U izolatoriju Kantonalne bolnice "Dr. Irfan Ljubijankić" u Bihaću hospitalizirano je devet pacijenata.

- U izolatoriju Odjela za infektivne bolesti smješteno je devet pacijenata i njihovo trenutno stanje je stabilno. Najvažnije je da nemamo pacijenata na intenzivnoj njezi. Pet osoba je pozitivno na koronavirus, dok je četvoro suspektno i rezultate njihovih uzoraka očekujemo najkasnije sutra - riječi su direktora Kantonalne bolnice Hajrudina Havića.

Naglašeno je i da Kantonalna bolnica u Bihaću trenutno raspolaže određenim kontigentom zaštitne opreme i neophodnih lijekova, ali i da je potrebno osigurati kontinuiranu nabavku novih zaliha.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.