open-navfaktor-logo
search
Dolazi i Erdogan
Sisak: Sve spremno za svečano otvaranje Islamskog kulturnog centra
Završile su posljednje pripreme za svečano otvaranje sisačkog Islamskog kulturnog centra u četvrtak, na kojem se očekuju brojni visoki gosti iz Hrvatske i Turske uz prisustvo dvaju predsjednika, Zorana Milanovića i Recepa Tayyipa Erdogana.
07.09.2022. u 10:53
get url
text

Pripreme za izgradnju džamije u Sisku traju godinama, a projekt je, zahvaljujući brojnim donacijama iz zemlje i inozemstva, ostvaren u posljednje tri godine. Islamski kulturni centar, kako je saopćeno iz Medžlisa Islamske zajednice u Sisku, bit će otvorenog tipa i dostupan svim građanima.

Objekt ima ukupno 2.349,70 kvadratnih metara korisnog prostora. U njemu se nalazi džamija (molitveni prostor) površine 600 kvadratnih metara, mektebske učionice, omladinski klub, kongresna dvorana za predavanja, vjenčanja i druge prilike, restoran, biblioteka s čitaonicom, stambeni prostor za vjerske službenike, te tehnički i skladišni prostor. Prostori edukativnog, društvenog i gastronomskog sadržaja moći će koristiti svi građani, najavio je glavni imam sisački Alem ef. Crnkić.

Nakon Gunje, Zagreba i Rijeke sisačka džamija bit će četvrta na području Hrvatske, ali prva ekodžamija u ovom dijelu Evrope. Uz LED rasvjetu te dizalice topline za grijanje i hlađenje, na ravnom dijelu krova postavljeni su solarni paneli i fotonaponske ćelije snage 30 kW koje će proizvoditi električnu i toplinsku energiju za sistem grijanja. 

Dani otvorenja IKC u Sisku počeli su danas s mevludskim programom, učenjem duhovnih pjesama u molitvenom prostoru. U petak će biti centralna molitva koju će voditi muftija Aziz Hasanović. Također tokom vikenda će biti dani otvorenih vrata Islamskog kulturnog centra za sve građane, prenosi Hina. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.