open-navfaktor-logo
search
Okom statistike
Široki Brijeg prednjači po broju stranaca, Željo i Igman izuzeci
Proteklog vikenda počela je nova sezona Premijer lige Bosne i Hercegovine u fudbalu.
21.07.2022. u 07:59
get url
text

Prema propozicijama takmičenja Premijer lige BiH za takmičarsku sezonu 2022/2023  jedan klub može imati najviše pet stranih državljana u zapisniku za meč.

VEZANI TEKST - Sloboda nije registrovala "pola tima", problemi i za Široki, Sarajevo još bez Muse

Član 27. kaže sljedeće:

- Pravo nastupa igrača stranih državljana regulisano je odredbama Pravilnika o registraciji, statusu i transferu igrača FSBiH. Klub može imati više registrovanih igrača stranih državljana, stim što 5 (pet) igrača strana državljana mogu biti upisani u zapisnik sa utakmice i imaju pravo nastupa na jednoj utakmici. U suprotnom, klub snosi takmičarske i disciplinske posljedice – piše u članu 27.

Treba istaći da se igrači sa dvojnim državljanstvom ne smatraju stranim igračima, što svakako predstavlja olakšanje klubovima koji u svom rosteru imaju po nekoliko igrača sa dvojnim državljanstvom.

Ukoliko bi pogledali trenutne rostere klubova koji ovu sezonu igraju Premijer ligu Široki Brijeg prednjači po broju stranaca. Klub sa Pecare u svom rosteru ima čak devet igrača koji nemaju državljanstvo naše zemlje.

Na drugom mjestu se nalazi aktuelni prvak BiH Zrinjski koji u svom rosteru ima ukupno osam stranih igrača.

Leotar je treći klub u Premijer ligi po broju stranih igrača, a imaju ih ukupno šest.

Sarajevo u svom rosteru ima pet igrača koji nemaju državljanstvo naše zemlje, dok ekipe Borca i Sloge imaju po jednog stranog igrača manje od Bordo tima.

Posušje, Sloboda, Tuzla City i Velež imaju po tri prijavljena stranca, dok ekipa Željezničara u svom timu ima samo jednog stranog državljanina.

Zanimljivo je da je novajlija u Premijer ligi Igman iz Konjica jedini tim ove sezone koji u svom rosteru nema ni jednog stranca.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.