open-navfaktor-logo
search
Ogroman teret
Sirijski tinejdžer stara se o šestočlanoj porodici
Dok svaki dan satima radi na popravci vozila, 14-godišnji Muhammad Zaydawi sanja da se vrati u školu
27.06.2019. u 13:12
get url
text

Prisiljen da odrasta bez šanse da uživa u djetinjstvu 14-godišnji Muhammad Zaydawi stara se o svojoj porodici u ratom razorenoj Siriji. Zaydawi je živio u gradu Doumi, desetak kilometara sjeveroistočno od Damaska, prije nego što su on i porodica bili prisiljeni da pobjegnu kada su se ratna dejstva pojačala.

-U Doumi smo učili. Moj otac je povrijeđen, a mi smo evakuisani u Al-Bab - rekao je Zaydawi za Anadolu Agency (AA).

Blizak porodični prijatelj, koji je također bio primoran da napusti Doumu, angažovao je dječaka u svojoj radionici da mu pomaže.

-Moj otac ne može raditi, pa sam tražio posao. Prijatelj mog oca popravlja vozila. Otac je razgovarao s njim, pa sam počeo tamo raditi. Iz kuće odlazi u devet ujutru, a vraćam se u 22 sata. Ponekad idem kući sam, a ponekad me šef poveze - priča Zaydawi.

Dok su sukobi, raseljavanje i nasilje postali dio svakodnevnog života u Siriji, mnoga djeca su bila prisiljena preuzeti ulogu staratelja o porodici.

-Kada izlazim ujutru vidim dječake mojih godina koji idu u školu. Sjećam se vremena kada sam i ja išao u školu, i želim da se rat završi. Nadam se da će moj otac ozdraviti i da ću se vratiti u školu - ističe dječak.

Zaydawi se stara o šestočlanoj porodici, što nije nimalo lagan zadatak za 14-godišnjeg dječaka.

-Radim da bih zaradio novac. Pokušavam zadovoljiti potrebe moje porodice. Svjestan sam da nosim ogroman teret. Iako je taj teret pretežak za mene, jer sam dijete, moram izdržati - kaže Zaydawi.

Dodaje da nikada neće zaboraviti vazdušni napad kojem je svjedočio u rodnom gradu.

-Taj događaj mi ne izlazi iz uma. U Doumi je bila prodavnica u kojoj sam u jednom periodu provodio vrijeme. Naišao je avion, a zatim se čula eksplozija. Izašli smo i vidjeli dim. Mislio sam da je pogođen naš dom, ali sam saznao da su pogođene moje komšije. Cijela moja porodica je otrčala do komšija, gdje smo našli povrijeđenu ženu - ispričao je Zaydawi.

Iako odrasta u ratom razorenoj zemlji i nema brižno djetinjstvo Zaydawi, kao i svako dijete, ima svoje snove.

-Moj san je da odrastem i postanem inžinjer, kao moj stric. Ali, zbog uslova u kojima živim, nisam mogao da učim. Došli smo ovdje, radim za tog čovjeka. Molim Allaha da naučim ovaj zanat veoma dobro kako bih mogao otvoriti sopstvenu radionicu - naglasio je Zaydawi.

Sirija se nalazi u razornom građanskom ratu od 2011. godine, kada su snage odane predsjedniku Basharu al-Assadu, pokušale neočekivanom žestinom ugušiti proteste. Od tada, prema podacima Ujedinjenih nacija, stotine hiljada ljudi je poginulo, a više od deset miliona raseljeno.

Kako se sukob nastavlja, tako su djeca sve više pogođena, ne samo onim čemu svjedoče već i lošim uslovima u kojima žive. Prema izvještaju UNICEF-a iz 2018. godine, oko 5,6 miliona sirijske djece bilo je pogođeno sukobima, a više od 2,1 miliona je napustilo školovanje, dok neki od njih nikada nisu vidjeli kako izgleda učionica.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.