open-navfaktor-logo
search
Zarobljen 2013. godine
Sirijski slikar izradom mozaika svjedoči o torturi Assadovog režima
Sirijski umjetnik Abdurrezzak Tawil šest godina je proveo u zatvorima režima Bashara al-Assada, a po izlasku na slobodu sitnim kamenčićima slaže mozaike kojima prikazuje torturu koju je proživljavao iza zatvorskih rešetki.
16.07.2020. u 11:49
get url
text

Tawil je kao trgovac zarobljen 2013. godine u Damasku i snage Assadovog režima su ga pritvorile pod optužbom da je podržavao opozicione i antirežimske grupe. Tokom zarobljeništa 46-godišnji Tawil izgubio je roditelje koji su ubijeni u režimskim zračnim napadima, a u junu prošle godine je oslobođen i od tada živi u Afrinu koji je pod kontrolom sirijske opozicije.

Iako je uspio pronaći novi dom, oženiti se i započeti novi život na periferiji Afrina, Tawil nikako iz sjećanja ne može izbaciti torturu koju je proživljavao tokom boravka u zatvorima Assadovog režima. Tawil trenutno živi prodajući mozaike koje izrađuje u svojoj bašti, a među temama njegovih mozaika su i prizori torture, poginulih prijatelja, ali i zlikovaca koji su ga zlostavljali u zatvoru.

U razgovoru za Anadolu Agency, Tawil je kazao da je prvu godinu zarobljeništva proveo u zatvoru Mezze, a da je preostalih pet godina bio u zatvoru Adra. Oba zatvora se nalaze u Damasku.

- Nemoguće je zaboraviti ono što sam proživio i vidio u tim režimskih zatvorima. Svi smo bili žrtve velike torture. Slikar sam i u pamćenje su mi se duboko urezali portreti prijatelja iz zatvora, ali i zlikovaca koji su nas mučili - kazao je Tawil.

On je kazao da je izradio i mozaik portreta zatvorskog zlikovca koji ga je ponajviše zlostavljao i koji je usmrtio dvojicu njegovih prijatelja.

- Tokom šest godina u zatvoru nisam uspio saznati njegovo ime, ali njegovo lice mi je i dalje pred očima, njegove naočale, cigareta u ustima i svo zlo koje mi je učinio su duboko urezani u mom sjećanju - kazao je Tawil.

Prema podacima izvora sirijske opozicije, trenutno se u zatvorima i istražnim centrima Assadovog režima u Siriji nalazi najmanje pola miliona pritvorenika. Samo rijetki uspiju smoći snage da svjedoče o torturi koju su proživjeli iza rešetaka.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.