open-navfaktor-logo
search
Nasilna hapšenja
Širi se snimak na kojoj američki policajci u civilu trpaju djevojku u kombi
Nakon što su se takvi prizori redovno viđali u Portlandu, Oregon, ista stvar se dogodila i u najvećem američkom gradu New Yorku: policajci u civilnoj odjeći koji privode demonstranta na cesti i prisilno ga ukrcavaju u neoznačeni kombi, uz glasno zgražavanje drugih demonstranata. 
30.07.2020. u 18:00
get url
text

Osamnaestogodišnja trans-djevojka Nikki Stone privedena je zbog sumnje da je oštetila više policijskih kamera oko gradske vijećnice, saopćila je policija New Yorka. 

Na snimci koja je u srijedu počela kružiti društvenim mrežama vidi se kako policajci obaraju Stone na tlo na cesti i odvraćaju ostale demonstrante koji ih okružuju i pokušavaju zaustaviti hapšenje. Uskoro dotrčavaju i drugi, uniformirani policajci s biciklima, koje koriste kao prepreku kojom blokiraju prilaz demonstrantima, dok kolege u civilu ukrcavaju demonstranti u neoznačeni kombi.

Ubrzo su uslijedile oštre kritike na ovaj potez, baš kao i u slučaju sličnih slučajeva u Portlandu - gdje su savezni agenti, doduše, bili u kamuflažnim uniformama koje podsjećaju na vojne, ali bez vidljivih znački s imenom, također ih ukrcavajući u neoznačena vozila. 

Slično hapšenje, prilikom kojeg policajci nisu imali standardne uniforme sa značkama i obilježeni policijski automobil, snimljeno je prošlog mjeseca u San Diegu, Kalifornija. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.