- Sporazum podrazumijeva zajedničko djelovanje po svim pitanjima u nadležnosti Skupštine i Vlade TK, uz usaglašane stavove dvije stranke - pojasnio je za Faktor Žarko Vujović zvaničnik DF-a u TK i predsjednik Skupštine TK.

Inače, SBiH u skupštini TK ima dva zastupnika, Asmira Hasića i Emira Salihovića, a Hasić je s Damirom Šišićem u žrijebu za Dom naroda Federacije BiH, jer su obojica prilikom glasanja u Skupštini TK dobila po četiri glasa.

- Sporazum s DF-om smo potpisali i ići ćemo s njima bilo u poziciju ili opoziciju. Sada očekujemo od nosioca u formiranju vlasti, u ovom slučaju Stranka demokratske akcije, da ponude program na osnovu kojega ćemo donijeti odluku. S DF-om imamo mnogo zajedničkih ciljeva po pitanju programa i zato od sada nastupamo zajedno - kaže za Faktor Asmir Hasić.

DF je, podsjećamo, dio nove skupštinske većine u TK, koju predvodi Stranka demokratske akcije (SDA), a tu su još i dva zastupnika Pokreta demokratske akcije (PDA), koji djeluju kao nezavisni, kao i jedan zastupnik Socijaldemokrata BiH.

Kako sada stvari stoje, ukoliko SBiH bude pratila DF, većina u TK trebala bi dobiti dodatnu stabilnost, jer bi u njoj sudjelovalo više od 20 zastupnika, a Skupština TK ukupno broji 35.