Pretresi i hapšenja realizovani su zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo "organizovani kriminal" u vezi sa krivičnim djelom "neovlašten promet opojnim drogama" iz Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine i krivično djelo "neovlaštena proizvodnja i promet opojnih droga" iz Krivičnog zakona Republike Srpske.

Uhapšeni su sprovedeni u prostorije SIPA-e radi kriminalističke obrade i ispitivanja u svojstvu osumnjičenih, te će po završetku navedenih radnji biti predati u dalju nadležnost Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.

Prilikom pretresa je otkriveno i privremeno oduzeto 500 grama opojne droge kokain, oko tri kilograma opojne droge marihuana i deset mobilnih telefona.

Aktivnosti policijskih službenika SIPA-e su realiziovane po naredbi Suda Bosne i Hercegovine, a pod nadzorom postupajućeg tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine i u saradnji sa policijskim službenicima Granične policije Bosne i Hercegovine, Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i Ministarstva unutrašnjih poslova Posavskog kantona.