Subota, 26.09.2020.
h

SIPA uhapsila sedam osoba u akciji "Urban": Među uhapšenim i bivši ministri, inspektori i dekani

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) započeli su operativnu akciju kodnog naziva "Urban", u sklopu koje su uhapsili sedam osoba, zbog sumnje da su počinili krivično djelo organizirani kriminal.   

Pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu pretreseni su objekti na sedam lokacija. Uhapšena sedmorka se sumnjiči da je počinila krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, sklapanje štetnog ugovora, zloupotreba procjene, poticaj na izvršenje krivičnog djela, i porezna utaja, usljed čega je prouzrokovana šteta viša od tri miliona konvertibilnih maraka u budžetu Kantona Sarajevo.

Nezvanično se spominje da su među uhapšenim i Fahrudin Oručević, bivši ministar u Vladi Kantona Sarajevo, Narcis Behlilović, bivši dekan Elektrotehničkog fakulteta, prodekan Irfan Turković, vještak Kenan Softić, vlasnik firme Lake Nedžad Bubica, Enes Begović, bivši uposlenik Općine Novo Sarajevo i Lamija Maglić-Stajić, službenica za inspekcijske poslove u Općini Novo Sarajevo.

Uhapšene osobe će nakon ispitivanja u prostorijama SIPA-e biti predate tužiocu sarajevskog Kantonalnog tužilaštva na dalje postupanje.

Akcija "Urban" realizira se u saradnji sa policijskim službenicima MUP-a Kantona Sarajevo.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Najnovije Najčitanije Na vrh