open-navfaktor-logo
search
Akcija Posrednik
SIPA uhapsila devet osoba u više bh. gradova, oduzete covid-potvrde i PCR testovi
U okviru akcije "Posrednik" koju su danas proveli pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapšeno je devet osoba.
30.03.2022. u 17:24
get url
text

Ovu informaciju potvrdila je Jelena Miovčić, glasnogovornica SIPA-e.

- Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su u okviru operativne akcije "Posrednik" na području Sarajeva, Istočnog Sarajeva, Visokog i Breze realizovali pretrese stambenih i pomoćnih objekata i pokretnih stvari na 13 lokacija, tom prilikom je uhapšeno devet osoba – navodi Miovčić.

Uhapšeni su sprovedeni u prostorije SIPA-e radi kriminalističke obrade i ispitivanja u svojstvu osumnjičenih, te će po završetku navedenih radnji biti predati u dalju nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo.

VEZANI TEKST - MUP KS: Nije tačno da smo odbili učestvovati u akciji "Posrednik", nismo blagovremeno obaviješteni

- Prilikom pretresa su otkriveni i privremeno oduzeti veći broj covid-potvrda i PCR testova kao i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz da su počinjena krivična djela propisana Krivičnim zakonom Federacije Bosne i Hercegovine – navodi Miovčić.

Iz SIPA-e je ranije rečeno da se pretresi se obavljaju s ciljem dokumentovanja krivičnih djela udruživanje radi činjenja krivičnih djela, primanje dara ili drugih oblika koristi, davanje dara ili drugih oblika koristi, davanje nagrade ili drugih oblika koristi za trgovinu utjecajem, krivotvorenje isprave, sprečavanje dokazivanja, zloupotreba položaja ili ovlaštenja, davanje lažnog iskaza i krivotvorenje službene isprave.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.