open-navfaktor-logo
search
Zločin protiv čovječnosti
SIPA u Ugljeviku uhapsila Ivana Đurića zbog ubistava i mučenja zarobljenih civila u Brčkom
Postupajući po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine, pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), na području Ugljevika, u ranim jutranjim satima, locirali su, identificirali i uhapsili Ivana Đurića, rođenog 1971. godine u Bijeljini.
07.10.2020. u 11:20
get url
text

Osumnjičeni je pod istragom Posebnog odjela za ratne zločine i tereti se da je za vrijeme širokog i sistematičnog napada vojske, policije i paravojnih formacija, na civilno stanovništvo bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na širem području Brčkog, u svojstvu pripadnika Interventnog voda policije, postupao protivno odredbama
Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

On se tereti da je počinio ubistva i druga nečovječna djela slične prirode, nad žrtvama koje su nezakonito zatočene i dovedene u logor Luka u Brčkom.

- Posebni odjel za ratne zločine prikupio je dokaze koji osumnjičenog terete da je direktno i lično, upotrebom vatrenog i hladnog oružja, na surov način, ubio dva zatočena civila bošnjačke nacionalnosti i jednog civila hrvatske nacionalnosti. Nadalje, osumnjičeni se tereti da je, zajedno sa Goranom Jelisićem, zvani "Adolf"(procesuiran i osuđen u MKSJ u Den Haagu), kao i drugim osobama, u više navrata tukao zatočenike bošnjačke, hrvatske i albanske nacionalnosti palicama, hladnim oružjem kao i za to posebno izrađenim metalnim predmetima, nanoseći im trajne i teške tjelesne i duševne povrede, vršio mučenja i zlostavljanja zatočenika, pljačkao i otimao novac i odjeću, te činio druga nečovječna djela i mučenja na ponižavajuće načine - saopćeno je iz Tužilaštva BiH. 

Logor Luka u Brčkom     FOTO: institut-genocid.unsa.ba

Iz SIPA-e su kazali da je akcija hapšenja izvedena u saradnji sa pripadnicima MUP-a RS-a i MUP-a Tuzlanskog kantona.

Đurić se tereti za krivično djelo zločina protiv čovječnosti iz člana 172. KZ BiH.

Tokom dana, on će biti priveden postupajućem tužiocu, koji će ga ispitati i odlučiti o daljim aktivnostima u predmetu.

Goran Jelisić je pred MKSJ-om u oktobru 1998. priznao krivicu za višestruka ubistva i nehumana djela u Brčkom. Ta djela su kvalifikovana kao zločini protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja rata. Bio je optužen i za genocid, ali po toj tački nije proglašen krivim. Apelaciono vijeće Tribunala je 2001. potvrdilo kaznu od 40 godina zatvora, a Jelisić od 2003. kaznu izdržava u Italiji.

Za zločine počinjene u logoru "Luka" kod Brčkog trenutno se pred Sudom BiH vodi postupak protiv Đorđa Ristanića, bivšeg predsjednika Kriznog štaba i Ratnog predsjedništva u Brčkom optuženog da je od aprila do decembra 1992. učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu koji je za cilj imao progon Bošnjaka i Hrvata, ubistvima, zatvaranjem, mučenjima i drugim nedjelima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.