Nedjelja, 03.03.2024.

SIPA u Sapni: Građanima podijeljeni popunjeni glasački listići, obaviješten CIK

Na glasačkim listićima su označena polja kraj imena kandidata Pokreta demokratske akcije (PDA), među kojima je i ime osnivača i predsjednika te stranke Mirsada Kukića

Već popunjeni glasački listići za sutrašnje Opće izbore u Bosni i Hercegovini podijeljeni su stanovnicima općine Sapna u Tuzlanskom kantonu.

Službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) izašli su na teren te vrše istražne radnje s ciljem identifikacije osoba koje su odgovorne za ovaj pokušaj izborne prevare, a cijeli slučaj je, prema informacijama Faktora, prijavljen i Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH.

Na glasačkim listićima su označena polja kraj imena kandidata Pokreta demokratske akcije (PDA), među kojima je i ime osnivača i predsjednika te stranke Mirsada Kukića. Fotografije glasačkih listića koji su podijeljeni u Sapni možete pogledati u priloženoj galeriji.

Kukić je nosilac liste PDA za Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH, a građanima Sapne su podijeljeni popunjeni glasački listići i za niže nivoe vlasti. PDA, podsjećanja radi, nema svog kandidata za Predsjedništvo BiH, već su podržali kandidaturu predsjednika SBB-a Fahrudina Radončića.

Ovaj očigledan pokušaj izbornih manipulacija, koji bi trebao dobiti epilog nakon istrage, kulminacija je pokušaja izbornih prevara kojima svjedočimo u posljednjim mjesecima, a koje su započete fiktivnim prijavljivanjem građana BiH za glasanje putem pošte iz inostranstva zloupotrebom ličnih podataka i mimo njihovog znanja.

Faktor pratite putem aplikacija za Android i iOS.
Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na redakcija@faktor.ba.
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh