open-navfaktor-logo
search
Međunarodna akcija
SIPA u Odžaku uhapsila državljanina Holandije, u toku pretresi na više lokacija
Akcija je rezultat dugotrajne koordinirane saradnje tužilaštva i policije dviju zemalja, a u borbi protiv osoba osumnjičenih za organizirano međunarodno krijumčarenje veće količine opojnih droga, saopćeno je iz Tužilaštva
09.12.2019. u 10:09
get url
text

Po nalogu Tužilaštva BiH i Suda BiH, policijski službenici SIPA-e i MUP-a RS u zajedničkim timovima, vrše pretrese na nekoliko lokacija na području Brčkog i Odžaka.

Nakon višemjesečne istrage i suradnje Tužilaštva BiH i policijskih agencija, sa tužilaštvom i policijom iz Holandije, u ranim jutarnjim satima pokrenuta je koordinirana akcija po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, ekonomski kriminal i korupciju, u kojoj policijski službenici SIPA-e zajedno sa policijskim službenicima MUP-a RS-a, vrše pretrese objekata na ukupno pet lokacija, a izvršeno je lociranje identificiranje i stavljanje pod kontrolu jednog osumnjičenog, državljanina Holandije, koji boravi na području Odžaka.

Akcija je rezultat dugotrajne koordinirane suradnje tužilaštava i policije dviju zemalja, a u borbi protiv osoba osumnjičenih za organizirano međunarodno krijumčarenje veće količine opojnih droga.

Također, po nalogu Tužilaštva BiH i uz naredbu Suda BiH, izvršena je blokada računa i finansijskih sredstava jedne osobe u BiH, a koja se dovodi u vezu sa počinjenjem ovih krivičnoh djela.

U interesu istrage, Tužilaštvo BiH u ovom trenutku ne može davati više informacija za javnost, saopćeno je.

Iz MUP-a RS-a je potvrđeno  da su u  isto vrijeme, na području Holandije, u toku pretresi na 15 lokacija.

- Prilikom pretresa pronađeno je više predmeta koji se mogu dovesti u vezu sa izvršenjem spomenutog krivičnog djela - kazala je Mirna Miljanović, načelnica Odjeljenja za odnose s javnošću MUP-a RS-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.