Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u saradnji sa službenicima Uprave za indirektno oporezivanje BiH i policijskim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog i Srednjobosanskog kantona, danas su postupajući po naredbi Suda BiH započeli pretrese na pet lokacija.

U toku pretresa pronađena je jedna mašina za razenje duhana, oko 70 kilogarma rezanog duhana, oko 1.000 kilograma fabrički obrađenog duhana (stripsa), oko 2.000 kutija cigareta bez akciznih markica, veća suma novca za koju postoje osnovi sumnje da je pribavljena izvršenjem krivičnog djela, kao i dokumentacija koja može poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku.

- Također, u četri pravna lica na području Orašja, Obudovca, Bijeljine i Gradačca, po naredbi Tužilaštva BiH u toku je privremeno oduzimanje dokumentacije koja može poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku - navodi se u saopćenju SIPA-e.

Naredbama suda obuhvaćene su četri osobe sa područja Tuzle, Lukavca i Viteza, i one će biti privedene.

Akcija se provodi u cilju dokazivanja postojanja elemenata krivičnog djela organizovani kriminal, u vezi sa krivičnim djelom nedozvoljen promet akciznih proizvoda.