open-navfaktor-logo
search
Predmet "Zenicatrans"
SIPA pretresa u Zenici, u fokusu istrage gradonačelnik Kasumović
Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) od jutros vrše pretrese i hapšenja na nekoliko lokacija u Zenici.
01.12.2021. u 08:16
get url
text

Kako javljaju mediji, jedna od osoba u fokusu ove policijske akcije je i aktuelni gradonačelnik Fuad Kasumović.

Prema saznanjima Federalne televizije, istražitelji SIPA-e nisu pronašli Kasumovića na adresi kao ni njegovu saradnicu Almiru Baručija-Kapidžić.

U međuvremenu se Kasumović oglasio putem zvanične Facebook stranice kazavši da se nalazi u pratnji policijskih istražitelja te da se radi o montiranom procesu.

Asmira Redžić, glasnogovornica Tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona, potvrdila je da pripadnici SIPA-e, pod nadzorom Tužilaštva, od jutros provode akciju koja ima za cilj pretres prostorija i hapšenje osumnjičenih zbog navodnih malverzacija u Javnom komunalnom preduzeću "Zenicatrans prevoz putnika".

- Akcija u toku i više informacija ćemo znati nakon njenog okončanja - istakla je Redžić.

Iz Državne agencije za istrage i zaštitu  saopćili su da su danas započeli pretrese na 11 lokacije na području Zenice, a zbog postojanja sumnje da su počinjena krivična djela organizovani kriminal, zloupotreba položaja ili ovlaštenja, oštećenje povjerilaca", prouzrokovanje stečaja i nesavjestan rad u službi.

Navode da u operativnoj akcija "Zenicatrans" policijski službenici SIPA-e vrše pretrese stambenih i službenih prostorija, u cilju pronalaska i privremenog oduzimanja predmeta, odnosno dokumentovanja nezakonitih aktivnosti službenih i odgovornih osoba u Gradu Zenica.

Pretresi se vrše po naredbi Kantonalnog suda u Zenici i pod nadzorom postupajućeg tužioca Kantonalnog tužilaštva Zeničko Dobojskog kantona u saradnji sa pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona, Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a i Federalne uprave policije.

- Uzimajući u obzir da su aktivnosti policijskih službenika u toku, o detaljima operativne akcije javnost će biti informisana naknadno - saopćili su iz SIPA-e.

Predmet "Zenicatrans" postao je zanimljiv javnosti početkom ove godine kada je Federalna uprava policije nakon provedene istrage izvijestila Kantonalno tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona da je dokumentovala niz krivičnih djela u vezi sa izuzimanjem Autobuske stanice iz imovine Zenicatransa, gdje je ova grupa, navodno, oštetila preduzeće za oko četiri miliona maraka.

- Federalna uprava policije je 15.1.2021. godine dostavila ovom tužilaštvu izvještaj o počinjenim krivičnim djelima protiv lica F. K. i drugih zbog krivičnog djela udruživanje radi činjenja krivičnih djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja, krivičnog djela zloupotreba ovlasti u privrednom poslovanju te krivičnog djela prijevara u privrednom poslovanju - stoji u januarskom saopćenju Tužilaštva ZDK.

U izvještaju FUP-a, pored Kasumovića, bili su osumnjičeni gradski pravobranilac Zlatko Osmanović, bivši direktor Zenicatransa Besim Husaković, ali i Vahdet Drino, bivši predsjednik uz članove Nadzornog odbora tog preduzeća i službenik interne revizije Grada Zenica.

Kako saznajemo, navedena krivična djela koja su uočili inspektori FUP-a, dokumentovat će i istražitelji Državne agencije za istrage i zaštitu, dok je istraga zbog sumnje na počinjenje krivičnog djela u vezi sa namjernim izazivanjem stečaja u privrednom društvu, proširena na još nekoliko drugih osoba koje su direktni učesnici u procesu izuzimanja objekta autobuske stanice iz bilansa preduzeća.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.