open-navfaktor-logo
search
Predmet "Pero"
SIPA ponovo pretresala prostorije Visoke međunarodne škole i i PU Vita plus Cazin
Postupajući po naredbama Kantonalnog suda u Bihaću, pripadnic Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jučer su u Cazinu pretresli prostorije Visoke međunarodne škole Cazin i PU Vita plus Cazin.
10.03.2020. u 14:58
get url
text

Kako je saopćeno iz SIPA-e, pretresi su obavljeni s ciljem pronalaska tragova i predmeta koji se dovode u vezu sa počinjenjem krivičnih djela organizovani kriminal, u vezi sa krivičnim djelima zloupotreba službenog položaja i ovlaštenja, krivotvorenje, poreska utaja i pranje novca.

- Tokom pretresa policijski službenici SIPA-e su otkrili i privremeno 1.164 predmeta (registratore, matične knjige, novac), te raznu poslovnu dokumentaciju i druge predmete koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem krivičnom postupku. Navedene aktivnosti izvršene su u saradnji sa policijskim službenicima MUP-a Unsko-sanskog kantona i službenika Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Bihać - navodi se u saopćenju SIPA-e.

Podsjećamo, istraga koju zbog lažnih diploma provodi Tužilaštvo USK obuhvata ukupno 72 osobe zbog organiziranog kriminala u vezi sa zloupotrebom položaja ili ovlaštenja, primanjem dara ili drugih oblika koristi, krivotvorenjem isprave, pranjem novca i utajom poreza.

Osumnjičenima se stavlja na teret da su od 2014. godine do novembra prošle godine na području Federacije BiH (Cazin, Bihać, Tuzla, Zenica, Sarajevo), ali i dijela Republike Srpske (Istočno Sarajevo) pronalazili osobe i nezakonito im, bez odvijanja nastavnog procesa, dakle za novac, pribavljali različite certifikate i diplome od osnovne škole, srednje škole do visokoškolskih ustanova.

- Osumnjičeni su stekli višemilionsku korist, a pribavili su više hiljada nezakonitih diploma. Tako su stekli višemilionsku korist, a nelegalno stečenim novcem su kupovali nekretnine kako bi ga legalizirali - kazali su ranije iz Tužilaštva.

Ovim nezakonitim aktivnostima budžet FBiH je oštećen za blizu 200.000 KM neplaćenog poreza.

U međuvremenu je Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Unsko-sanskog kantona privremeno zabranilo rad "Visokoj međunarodnoj školi" Cazin i Centru za obrazovanje odraslih "Vita Plus".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.